NieuwSchaatsen

De storm van vandaag is vernoemd naar de Elfstedenwinnaar van 1985

De storm van vandaag gaat de boeken in als Evert. Die is vernoemd naar Evert van Benthem, de winnaar van de Elfstedentocht van 1985 en 1986. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie vinden we leuk – onderaan deze pagina. 

De eerste lentestorm van 2021 raast over ons land, en die noemen we Evert. De KNMI heeft die naam verzonnen, in samenwerking met de weerdiensten uit Groot-Brittannië en Ierland, als verwijzing naar de winnaar van de Elfstedentocht van 1985 en 1986. Zo gaat de schaatser internationaal.

Van Benthem werd in 1985 een nationale bekendheid als de eerste winnaar van de Elfstedentocht in meer dan 22 jaar. De laatste editie, die van 1963, was gewonnen door Reinier Paping. In 1986 was er alweer een tocht en ook daarin passeerde Van Benthem als eerste de finish. Een paar uurtjes later bereikte ook de kroonprins de finish.

Geen tornado

Op 1 september vorig jaar werd de lijst van stormnamen bekendgemaakt voor het nieuwe seizoen, inclusief Evert. Van Benthem wist er zelf niets van, maar vond het wel leuk. “Het voelt als een eer,” zei hij desgevraagd. “Als het maar niet zo’n tornado wordt zoals je die wel in de VS ziet, met doden en schade.”

Er staat nog een Elfstedenwinnaar gepland als naamgever van een storm: Minne Hoekstra, winnaar van de eerste tocht, die van 1909. Maar dat is pas als Fleur, Gavin, Heulwen, Iain, Julia, Klaas en Lilah zijn uitgeraasd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.