NieuwSchaatsen

De val van Sverre Lunde Pedersen was precies dezelfde als de val van Kees Verkerk in 1966

De rondleiders van het Olympisch Stadion hebben er sinds het WK allroundschaatsen van 2018 een nieuw verhaal bij. “Dames en heren, we staan nu op de plek waar schaatser Sverre Lunde Pedersen de wereldtitel van 2018 verloor na een bizarre valpartij.” 

Kees Verkerk op het EK van 1966

Als die rondleiders daar dan toch staan, mogen ze erbij zeggen dat de val van Pedersen een exacte kopie was van de val van Kees Verkerk op het EK allround van 1966 in Deventer op de afsluitende 10.000 meter. Verkerk was toen onderweg naar de Europese titel, maar na ongeveer negen minuten ging hij zonder enige aanleiding onderuit, nota bene voor zijn eigen supportersvak. Verkerk stond op, haalde alsnog zijn tegenstander Fred Anton Maier in, maar verloor wel de Europese titel aan Ard Schenk.

Zowel Schenk als Verkerk was zondag in het Olympisch Stadion aanwezig toen Pedersen door hetzelfde noodlot werd getroffen. Zouden ze meteen aan Deventer 1966 hebben gedacht?

Een kopbal á la Pedersen Bakhuys

Verder kunnen de rondleiders wijzen op een andere historische toevalligheid: de duik van Pedersen in het Olympisch Stadion was op 11 maart 2018. Exact 84 jaar eerder, 11 maart 1934, maakte voetballer Beb Bakhuys in hetzelfde stadion ook een duik, maar dan om de bal keihard in het Belgische doel te koppen: de legendarische kopbal á la Bakhuys.

Kijk maar:

Nederland won in 1934 uiteindelijk met 9-3 van België, waar Pedersen in 2018 de wereldtitel juist verloor.

Tot zover deze rondleiding. Iemand nog vragen?

Waaardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.