NieuwSchaatsen

Doe op 15 januari mee aan de Dag van de Elfstedentocht via #11DAG21

Op 15 januari is het de Dag van de Elfstedentocht – vanwege corona alleen online. Musea en archieven delen dan hun mooiste Elfstedenobjecten via de sociale media. Iedereen kan die dag meedoen via de hashtag #11DAG21 – hier terugkijken.

Afgelopen herfst werd Elfstedengeschiedenis geschreven, maar dan niet op die manier waar de liefhebbers blij van werden. Op 19 november werd duidelijk dat er het komende jaar geen Elfstedentocht zou komen, omdat de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vanwege corona niet de normale voorbereidingen kan treffen. En daarom gelastte voorzitter Wiebe Wieling zo vreselijk vroeg in het seizoen de Elfstedentocht af. Wrang, want nog nooit eerder gebeurde dit al in de herfst.

We moeten er daarom rekening mee houden dat we minimaal 25 jaar moeten wachten op de volgende editie. Op 4 januari 1997 was tenslotte de laatste editie en het zit er niet in dat hierin vóór 4 januari 2022 verandering gaat komen. Nog nooit lagen er zoveel jaren tussen twee tochten.

Dag van de Elfstedentocht

Het enige wat we daarom nog hebben is de Dag van de Elfstedentocht op 15 januari. Op die dag laten een groot aantal kennisinstellingen op de sociale media hun mooiste Elfstedenobjecten zien via #11DAG21. Het gaat om het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar, het Fries Film Archief, het Fries Scheepvaart Museum, het Drents Archief, Geheugen van Nederland en Sportgeschiedenis.nl. Ook Andere Tijden Sport sluit zich aan met Elfstedenfilmpjes, zodat iedereen die dag mee kan doen vanaf zijn eigen computer.

Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat dit evenement wordt georganiseerd. Het verschil met vorig jaar is dat het niet op locatie wordt gehouden, zoals vorig jaar in Sneek. Vanwege corona wordt het een digitale variant. Dat heeft één voordeel: in 2020 waren alle toegangskaartjes heel snel uitverkocht en nu kan iedereen meedoen, ook de schaatsliefhebbers thuis. Mensen kunnen die dag ook zelf hun Elfstedenherinneringen delen, zolang ze er maar #11DAG21 aan toevoegen.

15 januari

De reden dat hiervoor 15 januari is uitgekozen, is omdat op die dag in 1909 de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden werd opgericht. Vrijdag viert deze organisatie dus de 112e verjaardag, maar dan wel in een winter waarvan we al sinds 19 november weten dat er geen Elfstedentocht komt.

Door de Dag van de Elfstedentocht blijft de Elfstedencultuur levend. Als het niet op het ijs zelf kan, dan maar met een speciale dag. En als het niet op locatie kan, dan maar met een hashtag. De Dag van de Elfstedentocht gaat altijd door.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.