SchaatsenVoetbal

Een boerenwijsheid voor Ajax: pas op voor stijfheid in de kont

In 1960 presteerde schaatser Jan Pesman bijzonder teleurstellend op de 10.000 meter op de Olympische Winterspelen. Volgens eigen zeggen had hij een stijve kont door te veel rust. Het is een boerenwijsheid waarvoor Ajax nu moet uitkijken.

De olympische schaatsploeg van 1960, met Jan Pesma Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel

Jan Pesman won op de Winterspelen van 1960 in Squaw Valley een bronzen medaille op de 5000 meter, maar keerde toch teleurgesteld naar huis. Op de tien kilometer stelde hij namelijk ernstig teleur, waarvoor hij een opvallende verklaring had. Hij had last gehad van de zogenaamde maandagziekte: te véél rust, te weinig beweging en daardoor een gebrek aan ritme.

De schuldige volgens Pesman was coach Klaas Schenk – vader van Ard. Die had de schaatser verboden om op die Winterspelen ook nog de 1.500 meter te rijden. “Hij vond het beter om mij te sparen,” zei Pesman in het boek Oranje op olympisch ijs. “Maar mij haalde het juist uit mijn ritme. Ik moest rijden, spanning voelen, kilometers maken.

Boerenbegrip

Daarom ging het tijdens de tien kilometer helemaal mis. “Ik werd stijf in de kont. De maandagziekte, schoot er door m’n kop.” Het is een boerenbegrip, volgens Pesman: “Je moet van het land komen om dat te kennen. In het weekeinde gingen vroeger de paarden op stal. Hadden een week staan beulen op het land en kregen dan krachtvoer. Maandagochtend haalde je ze dan uit de stal. Leek er eerst niks aan de hand. Maar na een paar uur zag je ze een stijve rug krijgen. Zat alles vast.”

Pesman was zo verbolgen dat hij daarna nooit meer meedeed aan een wedstrijd. De wijsheid van de dag: het is in sommige gevallen juist beter om even geen rust te houden.

Ajax

In aanloop naar de uitwedstrijd van dinsdag van Ajax tegen Real Madrid voor de Champions League hebben de Amsterdammers een vrij weekend. De KNVB heeft het duel tegen PEC Zwolle verplaatst voor maximale rust – precies zoals Klaas Schenk deed bij Pesman.

Jurriaan van Wessem plaatste deze week daarover een interessante tweet.

In feite tonen deze statistieken uit Frankrijk dat ook in de voetballerij de Maandagziekte van Pesman dus geldt, dat sporters een stijve kont kunnen krijgen als paarden op de stal. Te veel rust is niet altijd goed.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.