NieuwSchaatsen

Een verre voorloper van de Elfstedenmusical: de ijsrevue van 1948

De musical De Tocht heeft vandaag zijn première. Precies 75 jaar geleden was in Amsterdam de eerste ijsrevue in ons land. We hebben filmbeeld!

Op 16 januari 1948 werd de eerste ijsrevue op Nederlands ijs vertoond. Zulke voorstellingen waren al veel langer populair in de Verenigde Staten, maar nog nooit in Nederland vertoond. In de week voor de première filmde Polygoon de laatste voorbereidingen op het Amsterdamse ijs, zoals je hierboven kan zien.

De revue was opgezet door de Kunstrijders Club Amsterdam, onder meer met Ellen Burka, toen de beste kunstrijdster van Nederland. De kunstrijdsters zwierden tijdens de show over het ijs, waar de ijshockeyers vooral slapsticktaferelen vertoonden. In slechts zes weken werden 24 taferelen ingestudeerd. Er werd gerepeteerd van half zeven in de ochtend tot diep in de avond.

Propaganda

‘Vol gratie en élégance, in steeds variërende, smaakvolle costumes, zwierden gisteravond in de Apollohal te Amsterdam een vijftigtal meisjes over het ijs,’ aldus De Tijd over de show. ‘Een optreden, dat zeker waardering heeft gevonden en een propaganda was voor de nog zo onbekende sport in Nederland: het kunstrijden.’

Volgens de planning zou de show tien dagen worden opgevoerd, maar het succes was zo groot dat er een verlenging kwam. Duizenden mensen hadden tevergeefs een kaartje proberen te kopen, die zo alsnog een kans kregen. ‘Dit gezonde, kleurige festijn van amateurkunstrijders en rijdsters heeft Amsterdam stormenderhand veroverd,’ vatte de Volkskrant samen, die zelfs dacht dat dit wel eens het begin kon zijn van een jaarlijkse traditie.

Inderdaad werd in november 1948 een nieuwe ijsrevue aangekondigd. Weer 75 jaar later volgt de Elfstedenmusical.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.