Schaatsen

Elfstedentocht zet klimaatprobleem op de agenda

De Elfstedenvereniging bekijkt de mogelijkheden om meer aandacht te besteden aan het klimaatprobleem. Ook gaat ze nadenken over duurzaamheid in de organisatie. Dat zegt Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling in een gesprek dat ik met hem voerde over het besef van duurzaamheid in de Nederlandse schaatssport.

Het is inmiddels al meer dan twintig jaar geleden dat er een Elfstedentocht is geweest – volgens veel mensen het directe gevolg van het klimaatprobleem. En ook deze winter is er geen sprake van geweest dat de tocht gehouden kon worden. “Juist bij de Elfstedentocht merken we de gevolgen van de opwarming,” aldus Wieling, “omdat er een verminderde kans op een tocht is.” Zijn organisatie is daarom geïnteresseerd in een duurzame organisatie, alhoewel het lastig is in de dagelijkse praktijk. “We weten tenslotte nooit van te voren wannéér we in actie moeten komen. Van de marathon van Amsterdam of Rotterdam is een jaar van te voren de datum al bekend, maar wij hebben maar een paar dagen.”

Daarnaast draagt de Elfstedenvereniging slechts een deel van de organisatie: “Wij zijn verantwoordelijk voor alles óp het ijs en alles wat betrekking heeft op de deelnemers aan de tocht. De Veiligheidsregio Fryslân is samen met andere hulpdiensten, vervoersorganisaties, Rijkswaterstaat en gemeenten voor de rest verantwoordelijk.”

Toch is er al wel wat gaande, want in 2012 maakten de Elfstedenvereniging en de NS afspraken om de vervoersstromen te beïnvloeden. Wieling: “Als er weer een tocht komt, krijgen onze leden een speciaal Elfstedentocht-treinkaartje naar Leeuwarden. Ze krijgen dan korting, want ook wij hebben er belang bij dat er zo min mogelijk auto’s naar Friesland komen. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de verwachte drukte. Dat retourkaartje blijft drie dagen geldig.”

Wieling beaamt wel dat zijn organisatie uitgebreider moet nadenken over duurzaamheid en de gevolgen van het klimaatprobleem. “Ik zou zo snel niet weten wát we nog meer zouden kunnen doen, maar ik ben er nu wel door getriggerd. Daarom zal ik het zeker op de agenda van een bestuursvergadering plaatsen.”

We moeten alleen niet verwachten dat de Friese organisatie daarna alles anders zal doen. “We krijgen zoveel verzoeken en ideeën, maar we moeten niet vergeten dat we in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de organisatie van Elfstedentocht. Daar mogen we niet te ver van afdwalen: Maar nogmaals: we gaan er binnenkort zeker over praten.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.