NieuwSchaatsen

Elfstedenwinnaar Evert van Benthem koerst al bijna veertig jaar op een fiets van Tour-winnaar Jan Janssen

Tweevoudig Elfstedenwinnaar Evert van Benthem woont al meer dan twintig jaar in Canada. Hij heeft nog steeds een racefiets uit Nederland, gekregen van Jan Janssen zelf.

Jan Janssen is een sportlegende. In 1968 was hij de eerste Nederlander die de Tour de France won.

In aanloop naar zijn afscheid in 1972 had hij nieuw werk nodig. “Ik ben kieskeurig. Ik kan een kantoorbaantje krijgen, of ergens in een fabriek gaan werken, zelfs een sportzaak beginnen.”

Zelfs de oudste dochter Karin was ermee bezig. “Wat wil papa nou eigenlijk?”

Janssen: “Ik zoek een baan.”

Karin: “Dan neem je toch een glijbaan.”

Het werd uiteindelijk die sportzaak. Zo’n halve eeuw later keek hij terug op die tijd. “Aan het einde van mijn wielercarrière in 1972 reed ik in het team van fietsenfabrikant Flandria. De directeur adviseerde mij dat ik fietsen met mijn naam erop moest verkopen. Dat idee nam ik mee naar huis en ben ik uiteindelijk in praktijk gaan brengen. In 1995 ging het bedrijf naar mijn zoons.”

Deze sportzaak bestaat nog steeds.

Evert van Benthem

Evert van Benthem is een sportlegende. In 1985 won hij de eerste Elfstedentocht sinds 1963. Een jaar later deed hij dat opnieuw.

Hij was ook een wielerliefhebber, wat wel meer voorkomt onder schaatsers. “In de zomer doe ik veel aan fietsen en skeeleren,” zei Van Benthem. “In de winter fiets ik elke ochtend dertig kilometer. Steevast met een verzet van 42×17 om de benen soepel te houden.”

In 1986 kreeg hij twee racefietsen cadeau bij de Tweewieler-RAI in Amsterdam, zowel voor hemzelf als voor zijn vrouw Jannette. De ene fiets was van Batavus en de andere van Gazelle, twee beroemde Nederlandse wielermerken. Het echtpaar Van Benthem nam hierop plaats, zodat de fotograaf het goed kan vastleggen, met de merknamen zeer duidelijk in beeld.

Buiten het zicht van de camera’s kreeg Van Benthem na zijn tweede Elfstedenzege nóg een racefiets cadeau, aangeboden door Jan Janssen zelf. Van Benthem reed speciaal naar het huis van Janssen om die op te halen.

Canada

In 2000 verhuisden de leden van het gezin van Van Benthem naar Canada, waar ze sindsdien wonen. Bab Barens, rondleider in het Olympisch Stadion, is één van hun Nederlandse vrienden, die daar regelmatig op bezoek gaat.

Hij is er nu ook weer en stuurde vanuit Canada een foto, waarop blijkt Van Benthem de fiets van Jan Janssen nog steeds heeft – inmiddels bijna veertig jaar!

“Die is mee verhuisd in 2000,” voegt Bab daaraan toe. “Van Benthem fietst er altijd nog twee keer per week op, zo’n dertig tot veertig kilometer.”

De foto werd gemaakt na een tocht van 180 kilometer op de hoogste Canadese pas van de Rocky Mountains. En zo komen twee hoogtepunten uit Nederlandse sportgeschiedenis van de vorige eeuw opnieuw bij elkaar.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.