ElfverhalentochtNieuwSchaatsen

Elfverhalentocht: Sonja Henie in Amsterdam

Sonja Henie is één van de beroemdste kunstschaatssters aller tijden – in ieder geval de meest succesvolle. In 1934 zette ze Amsterdam op zijn kop. Deel twee van de Elfverhalentocht door de Amsterdamse schaatsgeschiedenis.

De Noorse kunstschaatser Sonja Henie won tussen 1927 en 1936 tien wereldtitels en driemaal olympisch goud. Daarna ging ze verder als filmster en bij de Hollywood Ice Revue.

Wereldster

In de jaren dertig was ze enkele malen in Amsterdam, in de meeste gevallen alleen maar om op Schiphol over te stappen op een andere vlucht – zoals bovenstaande foto uit 1938. Zo’n kort verblijf was voor de pers al voldoende om over haar te schrijven.

In november 1934 verbleef deze wereldster enkele dagen in Amsterdam om de kunstijsbaan bij het Sportfondsenbad aan de Linnaeusstraat te openen, de eerste in zijn soort in Nederland. Ze werd wederom opgewacht door de pers, die geen genoeg van Henie konden krijgen.

‘Sonja Henie zal hedenavond om 21.50 uur te Amsterdam arriveeren met den Parijschen trein,’ schreef De Telegraaf op 21 november 1934. ‘Sonja droeg een elegante tijger-bontjas,’ schreef dezelfde krant een dag later, ‘en een coquet fluweelen dopje – hoog model, latest fashion – met een grappig veertje er boven op, een veertje dat geen oogenblik niet danste, want de eigenaresse er van vlinderde van den een naar den ander.’

Film uit 1924
Weergaloos

In het weekend van 24 en 25 november was de officiële opening met een ijsfeest, waar Henie de adem van duizenden toeschouwers ontnam. Wederom De Telegraaf: ‘Coquette trippelpasjes gingen over in gedurfd snelle wendingen en sprongen. Razend snelle pirouettes wisselden af met gracieuze bewegingen en op dit alles werd het stempel gezet van een élégance zoo weergaloos en zoo meeslepend dat, toen zij haar demonstratie kunstrijden beëindigd had en zij stralend haar bloemen in ontvangst had genomen, zij het Amsterdamsche publiek, dat juichend stond te applaudisseeren, iets had meegedeeld van haar ongeëvenaard kunstenaarschap.’

DE TOPSTUKKEN VAN DE AMSTERDAMSE SPORTGESCHIEDENIS
KIJK HIER BIJ HET STADSARCHIEF

Gratis show

Tot vreugde van de Amsterdamse kinderen werd er maandag op de radio gezegd dat Henie nog diezelfde middag om half vier een gratis show gaf. ‘De aankondiging had zoo’n geweldig succes, dat het bijna angstwekkend werd,’ zo schreef Het Nieuwsblad van Friesland. ‘Niet minder dan 16.000 kinderen kwamen opdagen en eenige honderden moesten teleurgesteld worden. Er waren speciale politie-maatregelen noodig om deze lawine van kinderen op te vangen en later weer te verspreiden. ‘t Geval heeft aangetoond, dat Sonja Henie zich in de groote belangstelling van de jeugd mag verheugen.’

De Elfverhalentocht door de Amsterdamse schaatsgeschiedenis is een initiatief van het Stadsarchief Amsterdam en Sportgeschiedenis.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.