Schaatsen

Eén WK allround per 125 jaar in Amsterdam is toch niet te veel gevraagd?

Er is geen andere wintersport dan het schaatsen dat al zo lang aaneengesloten wereldkampioenschappen organiseert. De kunstrijders bijvoorbeeld doen dat sinds 1896, de ijshockeyers sinds 1920 en de schansspringers sinds 1924. Het eerste WK allround was echter al in 1893.

Klaas Pander in 1889 op de baan bij het Rijksmuseum

Het eerste WK allround was in januari 1893 in Amsterdam, op het terrein van de Amsterdamsche IJsclub achter het Rijksmuseum – wat we tegenwoordig het Museumplein noemen. De Haarlemse schaatser Jaap Eden werd winnaar, wat zowel in Amsterdam als in zijn eigen stad uitbundig werd gevierd.

“De stemming was vol geestdrift”, aldus de Telegraaf, “en vooral Eden werd donderend toegejuicht.” Het Nieuws van den Dag schreef over de gebeurtenissen in Haarlem: “Nog nooit heeft uw correspondent zijn stadgenooten zoo uit den band zien springen, als toen heden in den middag het bericht kwam, dat onze Jaap ook op de 500 meter de vreemdelingen had verslagen en hij alzoo kampioen der wereld was geworden. De deftigste pruikjes maakten een sprongetje.”

De Telegraaf had daarom volkomen gelijk toen het samenvattend schreef: “De Nederlandsche Schaatsenrijdersbond en Amsterdamsche IJsclub kunnen met genoegen op dit ijsfeest terugzien. De mededinging was buiten verwachting en het succes schitterend voor onze Hollanders.”

De deftigste pruikjes maakten een sprongetje.

Amsterdam 2018

Sinds 1893 is het WK allround nooit meer in Amsterdam gehouden. Over drie jaar dient zich een historisch moment aan om het voor één keer terug te halen: het evenement bestaat dan precies 125 jaar. De ISU, opgericht in 1892, zit dan zelf in een jubileumjaar. Zowel het Museumplein als het Olympisch Stadion kan dan het podium worden voor een heel bijzonder schaatsseizoen.

In het Olympisch Stadion was vorig jaar namelijk de Coolste Baan van Nederland, een tijdelijke schaatsbaan die over de atletiekbaan was gebouwd. Mensen konden er niet alleen zelf schaatsen, maar ook kijken naar het NK allround en sprint. Het was een sportieve innovatie op een monumentale plek, precies op het moment dat in Sotjsi de Winterspelen werden gehouden. De typisch Nederlandse schaatstraditie kreeg zo een nieuwe invulling.

In de sponsorwereld bleef dit initiatief niet onopgemerkt, bleek bij de SponsorRing van vorig jaar. Initiatiefnemers en partners van de Coolste Baan werden bedolven onder de prijzen: in de categorie Entertainment & Events, in de categorie Sport, als Sponsor van het Jaar 2014 én als Sponsor Personality van het Jaar. Schaatssponsor KPN werd tenslotte ook nog onderscheiden bij de ESA Excellence Award in de categorie Best of Europe 2014.

Vanwege dit grote succes denken de verantwoordelijken na over een volgende editie. Die zou bij de volgende Winterspelen moeten zijn, die van 2018 in Pyeongchang. Inderdaad: in precies hetzelfde jaar bestaat het WK allround 125 jaar.

Deze samenloop van omstandigheden is te mooi om zomaar voorbij te laten gaan. Het WK allround van 2018 moet tijdens de volgende editie van de Coolste Baan worden gehouden, in het Olympisch Stadion dus. En ook op het Museumplein moet dan van alles gebeuren om te vieren dat het WK allround daar is begonnen. En dat met behulp van dezelfde partijen als bij de Coolste Baan van vorig jaar – House of Sports, KPN, de KNSB, het Olympisch Stadion en de stad Amsterdam.

Eén WK allround per 125 jaar in Amsterdam is toch niet te veel gevraagd?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.