Olympische SpelenSchaatsen

Filmbeelden uit 1924 van Sonja Henie op de eerste Winterspelen

Er zijn filmbeelden gevonden van Polygoon van Chamonix 1924, de eerste Winterspelen. We zien hierop het kunstrijden, onder meer met de legendarische Sonja Henie.

De schaatsster die als filmster in Hollywood furore zou maken, is voor het eerst op film vastgelegd door de Haarlemmer Isidor Ochs.

Polygoon maakte in de winter van 1924 voor de eerste keer een buitenlandse reis voor het maken van een filmproductie. Marnix Koolhaas schrijft hierover: ‘Van die Winterspelen is een film bewaard gebleven, gemaakt door de Nederlandse cameraman Isidor Ochse. De ontstaansgeschiedenis van de film is heel apart. Polygoon, toen al bekend van het bioscoopjournaal, wilde ook langere films maken. Als in 1923 bekend wordt dat Amsterdam in 1928 de Olympische Spelen mag organiseren, wil Polygoon een film maken van de Spelen van 1924. En zo trekt Ochse met zijn loodzware camera in de winter naar Chamonix en in de zomer naar Parijs om de Olympische Spelen van dat jaar vast te leggen.

Natuurlijk filmt Ochse ook de kür van de 11-jarige Henie, die door haar jonge leeftijd dan al veel publiciteit kreeg. De film uit 1924 is onlangs gerestaureerd, en nu voor het eerst te bekijken. Opvallend detail: kunstrijden wordt (de verwarring is tot op de dag van vandaag blijven bestaan) ‘schoonrijden’ genoemd, en de naam van Sonja Henie is verbasterd tot ‘Sonja Herrie’. Maar dat we de latere schaatsdiva hier haar olympisch debuut zien maken (inclusief val) staat buiten kijf: de schaatsster die later als filmster in Hollywood furore zou maken, is voor het eerst op film vastgelegd door de Haarlemmer Isidor Ochs!”

Van bovenstaande filmbeelden zijn op internet fragmenten terug te vinden, vooral van de slomo van Henie. Deze opname van Polygoon lijkt echter de enige te zijn, die zes minuten lang het kunstrijden van 1924 toont.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.