NieuwSchaatsen

Fries Film Archief vindt oudste kleurenbeelden van de Elfstedentocht

Het Fries Film Archief heeft nieuwe filmbeelden van de Elfstedentochten van 1954 en 1956 ontdekt. Het gaat om twee kleurenfilmpjes gemaakt door Sjoerd Steensma (1910-1995). De opnames van 1954 zijn de oudste kleurenbeelden van de Elfstedentocht.

De Elfstedentocht van 1954 werd gehouden op 3 februari 1954. De 16mm-beelden hiervan doken op nadat de dochter van de filmmaker, mevrouw Woldring-Steensma, de omvangrijke filmcollectie van haar vader Sjoerd bij het Fries Film Archief binnenbracht. Ook de 16mm-camera van Steensma is aan het filmarchief geschonken. In samenwerking met Omrop Fryslân brengt het Fries Film Archief de oudste kleurenbeelden van de Elfstedentocht naar buiten.

Het kleurenfilmpje uit 1954 toont met name beelden van de wedstrijdrijders. De beelden beginnen in Harlingen, waar de kopgroep van zes met de latere winnaar Jeen van den Berg (startnummer 40) stempelt bij de Oosterbrug en het zwart van de mensen staat. De fel rode muts en oranje trui van Anton Verhoeven springen eruit. Ook de vier achtervolgers en een groter peloton zien we nog stempelen.

Daarna pakt Steensma de kopgroep weer op bij het Noorderbolwerk in Franeker en in een sneeuwlandschap bij Berlikum. Hoogtepunt is de finish, alhoewel de chaotische ontknoping bij de Noorderbrug en halverwege de Prinsentuin niet is gefilmd. Steensma stond namelijk iets verder, vlakbij de finish verderop en zag zo hoe Jeen van den Berg naar de eindstreep sprintte, op de huid gezeten door De Koning, Charisius en Nauta. Op de slotbeelden zien we Van den Berg in een roodwitte tulpenkrans naast zijn trotse vader.

Het kleurenfilmpje uit 1956 begint voor Bolsward. Bij de finish is het nog drukker dan in 1954 met zelfs mensen op daken. We zien de vijf koplopers gearmd en juichend naar de finish rijden en niet sprinten om de eindzege, tot verbijstering van het publiek.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.