NieuwSchaatsen

Friesland vroeg zich in 1981 wanhopig af of er ooit nog een Elfstedentocht zou komen

Op 14 februari 1981 schreef een Friese sportjournalist een sombere vooruitblik over de toekomst van de Elfstedentocht. Precies veertig jaar later kunnen we die woorden letterlijk overnemen.

De sportpagina van de Leeuwarder Courant dreef in nostalgie toen het op 14 februari 1981 terugblikte op de Elfstedentocht van 1956, die op die dag exact 25 jaar eerder werd verreden. Met de winter dat jaar schoot het maar niet op, zodat een nieuwe editie in 1981 zeer onwaarschijnlijk leek. En de laatste tocht was ook alweer van 1963, die van Reinier Paping, en die lag toen dus reeds achttien jaar in het geheugen.

De anonieme redacteur, die de taak had om nog eens over vroeger te schrijven, opende somber. ‘Zullen we het nog ooit weer beleven? Een echte Friese Elfstedentocht over de kanalen, vaarten en grachten bedekt, met goed of slecht, maar in ieder geval voldoende sterk ijs om de duizenden te kunnen dragen? Het is een vraag, die nu al vele jaren door zeer velen wordt gesteld en waarover lange gesprekken en discussies zijn en worden gevoerd en waarover nog veel meer is geschreven.’

Wat die journalist toen natuurlijk niet kon weten, was dat er vier jaar later inderdaad weer een Elfstedentocht zou zijn, net als het jaar erop. En in 1997 nóg een, maar sindsdien schiet het niet meer zo op – ondanks de bemoeienissen deze week van enkele ambitieuze politici.

Als sporthistoricus hoef ik daarom vandaag geen nieuwe woorden te verzinnen bij dit actuele onderwerp en schrijf ik gewoon de Leeuwarder Courant van 14 februari 1981 over. Want waarom zou ik nieuwe woorden zoeken als we die van veertig jaar geleden letterlijk opnieuw kunnen gebruiken?

Zullen we het nog ooit weer beleven? Een echte Friese Elfstedentocht over de kanalen, vaarten en grachten bedekt, met goed of slecht, maar in ieder geval voldoende sterk ijs om de duizenden te kunnen dragen? Het is een vraag, die nu al vele jaren door zeer velen wordt gesteld en waarover lange gesprekken en discussies zijn en worden gevoerd en waarover nog veel meer is geschreven.

Op 14 februari 2061 is het aan mijn opvolgers in de sportgeschiedenis om hierop antwoord te geven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.