SchaatsenVechtsporten

Geheimtip Abe Lenstra: Henk van der Grift wordt sportman van het jaar

Het sportjaar 1961 was zo goed dat er geen keuze kon worden gemaakt wie nou de beste sportman was.

TV-programma Sport in Beeld maakte in 1961 een jaaroverzicht, gepresenteerd door Herman Kuiphof.

Het was een heel goed sportjaar geweest voor Nederland, dat begon met schaatser Henk van der Grift, die dat jaar de wereldtitel allround won. Waar we nu gewend zijn aan Nederlandse schaatskampioenen was dat een halve eeuw zeker niet het geval. Sinds 1905 had geen Nederlandse schaatser meer een WK gewonnen, waardoor de prestatie van Van der Grift enorm was.

Daarom moest hij sportman van het jaar 1961 worden, zei Abe Lenstra in het jaaroverzicht van tv-programma Sport in Beeld. “Volgens mij moet dit wel Henk van der Grift zijn, alhoewel ik natuurlijk de prestatie van Anton Geesink niet onder stoelen en banken wil steken.”

Lenstra stitpe hiermee een ander sportief hoogtepunt van het jaar aan: de wereldtitel van Anton Geesink als eerste niet-Japanner ooit. Het zou, zo bleek later, de voorbode zijn van de olympische titel van 1964.

En zo hadden meer sporters hun eigen geheimtip. Wielrenner Gerrit Schulte (sportman van het jaar 1958) bijvoorbeeld prees Leen van der Meulen en Henk Nijdam, die wereldkampioen op de baan werden. Schulte zat op dat moment overigens in zijn duivenhok terwijl de vogels aan alle kanten om hem heen fladderen – hilarisch filmmoment.

Mevrouw Benedict vestigde als toonaangevend jurylid bij het kunstschaatsen de aandacht op Sjoukje Dijkstra. Gelukkig bestond er sinds 1959 ook een categorie van beste sportvrouw van het jaar, zodat dit geen probleem was.

Bijzonder is dat de vader van Sjaak Swart ook nog aan het woord kwam, die het betreurde dat Ajax dat jaar geen kampioen was geworden. Zangeres Rita Corita daarentegen had een goed voetbaljaar gehad, omdat haar favoriete Feyenoord de nationale titel had gewonnen – voor de eerste keer in 21 jaar!

Ondanks al deze aanbevelingen ging Nederland ten onder aan twijfel, waardoor zowel Van der Grift als Geesink werd verkozen tot sportman van het jaar. Sjoukje Dijkstra werd probleemloos de beste sportvrouw van het jaar 1961 – net als in 1959, 1960, 1961, 1962, 1963 en 1964.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.