Schaatsen

Het complete tv-verslag van de Elfstedentocht van 1963

We hebben het complete tv-verslag van de Elfstedentocht van 1963! Let vooral op de paniek op het laatst vanwege het krakende ijs.

Het complete tv-verslag van de Elfstedentocht van 1963 is bewaard gebleven – wat er tenminste aan uitzending was vanwege problemen met het doorgeven van de banden. In ongeveer het laatste half uur van bovenstaande opname zien we eigenlijk alleen maar de finish op de Groote Wielen, wachtend op Reinier Paping.

Dat is dan ook meteen het boeiendste deel, want de toelop was zo gigantisch dat iedereen door het ijs dreigde te zakken. Oproepen van de politie om die plek te verwijderen, werden genegeerd.

Schaatsen, Elfstedentocht 1963: Tijdens de Elfstedentocht helpen omstanders een …
Pas op het laatste moment liep het goed af en ontsnapte de Elfstedentocht aan de grootste ramp uit zijn geschiedenis. Als het ijs het namelijk echt begeven had, waren er tientallen slachtoffers gevallen, en misschien wel honderden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.