Schaatsen

Het complete tv-verslag van de Elfstedentocht van 1963

We hebben het complete tv-verslag van de Elfstedentocht van 1963! Let vooral op de paniek op het laatst vanwege het krakende ijs.

Het complete tv-verslag van de Elfstedentocht van 1963 is bewaard gebleven – wat er tenminste aan uitzending was vanwege problemen met het doorgeven van de banden. In ongeveer het laatste half uur van bovenstaande opname zien we eigenlijk alleen maar de finish op de Groote Wielen, wachtend op Reinier Paping.

Dat is dan ook meteen het boeiendste deel, want de toelop was zo gigantisch dat iedereen door het ijs dreigde te zakken. Oproepen van de politie om die plek te verwijderen, werden genegeerd.

Schaatsen, Elfstedentocht 1963: Tijdens de Elfstedentocht helpen omstanders een …
Pas op het laatste moment liep het goed af en ontsnapte de Elfstedentocht aan de grootste ramp uit zijn geschiedenis. Als het ijs het namelijk echt begeven had, waren er tientallen slachtoffers gevallen, en misschien wel honderden.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.