NieuwSchaatsen

Het is historisch correct als Droste de Joy Beune Sporttabletten op de markt brengt, net als met Jaap Eden

Na het WK allround van 1893 bracht Droste de Jaap Eden Sporttabletten op de markt. Dezelfde chocoladeproducent is nu sponsor van de huidige wereldkampioene, dus is het wachten op de Joy Beune Sporttabletten.

Het Schaatsteam IKO wordt sinds dit seizoen gesponsord door Droste. Sinds 2022 maakt Beune onderdeel uit van deze ploeg.

In aanloop naar deze sponsordeal had Bernard Brummelaar als commercieel directeur van Droste onderzocht of zijn bedrijf zich al eens eerder had bemoeid met de sport. En jawel, want in 1893 was dat bedrijf al een samenwerking aangegaan met de legendarische schaatser Jaap Eden.

Sigaren en chocola

In het weekend van 13 en 14 januari 1893 deed Eden mee aan het eerste officiële WK allround, dat werd gehouden achter het Rijksmuseum in Amsterdam. Na zijn eindzege brak in Haarlem een enorm feest uit, waar Eden woonde.

Slimme zakenlieden in die stad doken er meteen bovenop. Sigarenboer W.H. Voet uit de Kruisstraat presenteerde een week later de Jaap Eden-sigaar. Op het kistje stond het portret van de schaatser met de tekst Wereld-Kampioen, Jaap Eden, Haarlem. De kans is verwaarloosbaar dat de sportman hiervoor een vergoeding kreeg.

Ook Droste, dat in Haarlem was gevestigd, legde meteen contact met de wereldkampioen. ‘Naar wij vernemen,’ schreef Haarlem’s Dagblad op 17 januari 1893, ‘zal door de stoomchocoladefabriek Droste alhier chocolade in den handel worden gebracht, onder den naam Jacob Edens sporttabletten waartoe de hardrijder zijne toestemming heeft gegeven, en welke de firma aan de Nederl. Schaatsenr. bond zal trachten op te dragen.’

Eén van de honderden advertenties, die tussen 1893 en 1897 werden geplaatst voor de Jaap Eden’s Sporttabletten

In dit geval was er wel sprake van een onderlinge afspraak. Op 10 februari 1893 werden de eerste sporttabletten afgeleverd, eveneens met het portret van Eden op de omslag. Ze kostten 30 cent per tablet.

In de jaren daarna werden in alle Nederlandse dagbladen advertenties geplaatst voor deze Sporttabletten. De laatste in het Haarlem’s Dagblad was op 13 november 1897, waarmee deze campagne dus ruim vier jaar heeft gelopen. “Je moet in die tijd onder een steen hebben geleefd, als je nooit van Droste en Jaap Eden had gehoord,” aldus Brummelaar.

Joy Beunes sporttabletten

Beune schaatst nu in de voetsporen van Eden, want ook zij wordt als winnaar van het WK allround gesponsord door Droste. Het is daarom historisch correct als spoedig de Joy Beunes Sporttabletten op de markt verschijnen. Sportgeschiedenis heeft de wikkels alvast ontworpen.

Oh ja, laat de Joy Beune Sigaar maar zitten.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.