NieuwSchaatsen

De oudste schaatsfilm werd op 5 januari in 1900 in New York gemaakt

Op 5 januari 1900 werd er geschaatst in New York. De filmbeelden hiervan zijn de oudste bewegende schaatsbeelden ter wereld.

Het lijkt opvallend dat het alleroudste schaatsfragment uit de Verenigde Staten komt, en niet uit ons eigen land. Maar zo opmerkelijk is dat eigenlijk ook weer niet.

“We moeten het allemaal niet overdrijven,” zegt schaatshistoricus Marnix Koolhaas hierover. “Schaatsen is nou ook weer niet zo’n typisch Nederlandse cultuur, dat alleen maar hier is te vinden. Het oudste schaatsbeeld bijvoorbeeld is op 5 januari 1900 gedraaid in het Central Park in New York.”

Zo’n anderhalve eeuw geleden was het schaatsen namelijk enorm populair in de Verenigde Staten. “Ze spraken zelfs van een skating-mania”, aldus Koolhaas, “die heeft geduurd van het midden van de negentiende eeuw tot ver in de twintigste eeuw.”

Het ging om miljoenen Amerikanen, die elke winter het ijs opzochten. Elk bevroren watertje werd hiervoor gebruikt, die zo gevuld waren met schaatsers. Alleen New York had in die tijd al dertien ijsclubs!

Het bewuste fragment is een opname van de American Mutoscope and Biograph Company.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.