NieuwSchaatsen

Kaart: waar kwamen de meer dan duizend wedstrijdrijders van de Elfstedentocht vandaan?

Het is vandaag de 113e verjaardag van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden – sinds 2019 daarom de Dag van de Elfstedentocht. De editie van vandaag is uitgesteld naar 5 februari, maar daarvoor in de plaats is de Elfstedenatlas vol visualisaties, onder meer over de herkomst van de meer dan duizend wedstrijdrijders in alle vijftien tochten.

Geo-professional Bert van Rest werkt al een jaar aan de Elfstedenatlas, waarop data en verhalen over de schaatstocht worden verzameld. In november vorig jaar werd hij nog onderscheiden met de GIN-Kartografieprijs 2021 voor zijn visuele weergave van de Elfstedentocht van 1997.

Een andere mooie visualisatie van Van Rest is de herkomst van 1064 wedstrijdrijders aan alle tochten sinds 1909, weergegeven per gemeente volgens de meest recente indeling. Die kaart staat hierboven en is gebaseerd op de gegevens van Sargasso uit 2012.

Het is geen verrassing dat de meeste wedstrijdrijders uit de gemeente Leeuwarden komen, met ook in de rest van Friesland relatief hoge aantallen. Wat dan weer wel in het oog springt, is de redelijk gelijkwaardige spreiding over de rest van het land, boven de grote rivieren dan. De meest zuidelijke wedstrijdrijders kwamen uit de gemeente Terneuzen en Roermond.

In alle vijftien Elfstedentochten zijn er verder nog precies zes buitenlandse rijders gestart: één uit Finland, twee uit België en drie uit Duitsland.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.