NieuwSchaatsen

KNSB geeft eerherstel aan schaatser Luitzen Dijkstra, vader van Sjoukje: hij was toch niet fout in de oorlog

Luitzen (Loe) Dijkstra, de vader van olympisch kampioene kunstrijden Sjoukje Dijkstra, krijgt eerherstel van de KNSB. Hij krijgt postuum zijn nationale kortebaantitel uit 1946 terug, die hem was ontnomen vanwege een vermeend fout oorlogsverleden. Onderzoek van Marnix Koolhaas en mij toont aan dat de KNSB die maatregel onterecht heeft genomen.

Loe Dijkstra in 1948 met dochter Sjoukje en zoon Jan. Foto afkomstig uit de privécollectie van Sjoukje Dijkstra

Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB, heeft Sjoukje Dijkstra (81) persoonlijk op de hoogte gesteld van dit besluit. Dit betekent dat Dijkstra officieel terug in de boeken gaat als Nederlands amateurkampioen kortebaan van 1946/47. “Dit is het mooiste nieuws dat ik in jaren heb ontvangen”, zegt Sjoukje Dijkstra. “Mijn vader is in die tijd onrecht aangedaan, iets wat hem diep geraakt heeft. Ik ben blij dat de kwestie alsnog grondig is uitgezocht en dat hem nu recht wordt gedaan.”

Bijzondere Rechtspleging

In de kern komt het verhaal erop neer dat Luitzen Dijkstra door de schaatsbond KNSB werd geschorst, omdat hij in de Tweede Wereldoorlog korte tijd sympathiserend lid was geweest van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Ook zou Dijkstra, die huisarts was, als keuringsarts bij het arbeidsbureau te veel op de hand zijn geweest van de Duitse bezetter. Deze aantijgingen leidden bij de Bijzondere Rechtspleging echter niet tot straf voor Dijkstra, hij ging volledig vrijuit.

Dijkstra was weliswaar korte tijd sympathiserend lid van de NSB, maar dat had hij gedaan in het kader van een echtscheidingsprocedure. Zijn (eerste) echtgenote Sylvie was er meteen na de Duitse inval vandoor gegaan met een Duitse onderofficier, nota bene toen Dijkstra als soldaat deelnam aan gevechten bij de Grebbelinie. Hun zoontje van twee jaar oud had ze onbeheerd achtergelaten. Op advies van zijn advocaat werd Dijkstra daarna sympathiserend lid van de NSB om kans te maken tegen de Duitse soldaat, die bij de NSDAP zat. Het hielp hem inderdaad om de voogdij over zijn toen 2-jarige zoontje Jan Herman te verkrijgen.

Ook had hij als keuringsarts gewerkt voor het arbeidsbureau in Heerenveen, maar dat was voordat in 1942 de verplichte Arbeitseinsatz werd ingevoerd. Zodra mannen verplicht werden om in Duitsland te gaan werken, stopte Dijkstra met deze keuringen. Als arts van de Amsterdamse politie heeft hij daarna juist agenten gesteund bij hun verzetswerk.

Schorsing

De zuiveringscommissie van de KNSB legde hem in juni 1946 vanwege zijn NSB-lidmaatschap een schorsing van vijf jaar op. Dat was merkwaardig, omdat het Bijzonder Gerechtshof in Amsterdam, de hoogste instantie die oordeelde over goed of fout gedrag tijdens de oorlog, tot de conclusie dat Dijkstra onvoorwaardelijk buiten vervolging werd gesteld. Met dien verstande dat zijn in de proefstukken gerelateerde gedragingen ook niet meer kunnen worden onderworpen aan het oordeel van een Tribunaal.”

Uit ons onderzoek blijkt nu dat de schaatsbond die rechterlijke beslissing heeft genegeerd toen rond het NK allround 1947 opnieuw aantijgingen tegen Dijkstra kwamen. Zonder dat er sprake was van nieuwe feiten, ontnam de KNSB Dijkstra zijn kortebaantitel en schorste hem als schaatser tot 1952. Hij mocht ook tot 1957 geen bestuurswerk doen. Dijkstra’s loopbaan als schaatser was daarmee voorbij en zijn naam voorgoed beschadigd.

Al in de Tweede Wereldoorlog was Dijkstra hertrouwd met de Joodse Margaretha Rosalie Mulder, die in 1942 dochter Sjoukje ter wereld bracht. Later, toen hun dochter succesvol kunstrijdster werd, stond ‘dokter Dijkstra’ in de schaatswereld voor altijd bekend als ‘de foute vader van Sjoukje’.

Herman de Haan en Sjoukje Dijkstra. Foto KNSB

Vrijgekomen archieven

Zelf publiceerde ik in 2020 reeds over deze gevoelige kwestie in Door Wilskracht Zegevieren. Mede naar aanleiding van die publicatie gaf de KNSB Van de Vooren en Koolhaas vorig jaar opdracht voor nader historisch onderzoek. Dat leidde in januari van dit jaar tot een rapportage van twintig pagina’s over deze complexe kwestie.

“Wat het extra ingewikkeld maakt,” merkten wij op, “is dat tijdens ons onderzoek bleek dat er nog steeds mensen in de schaats- en sportwereld zijn, die er absoluut van overtuigd zijn dat Dijkstra ‘fout’ is geweest in de oorlog. Verder zijn er nog nazaten in leven, die een directe band hebben met Dijkstra. Zij hebben recht op alle beschikbare informatie.”

De informatie die Koolhaas en Van de Vooren hebben bestudeerd is onder meer afkomstig uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) en de archieven van zowel de KNSB als de Centrale Zuivering voor de Sport. Een opmerkelijk detail  is dat diverse topsporters uit die tijd verzoekschriften schreven om de straf tegen Dijkstra in te trekken. Een van hen was atlete Fanny Blankers-Koen, die in 1948 kort na het behalen van haar vier gouden olympische medailles, vertrouwelijk haar gratieverzoek richtte aan koningin Juliana – tevergeefs.

Nationale titel

Voor de KNSB biedt de rapportage een overtuigende onderbouwing voor het besluit om eerherstel te verlenen aan Luitzen Dijkstra, die in april 1964 overleed kort nadat zijn dochter Sjoukje olympisch kampioene kunstrijden was geworden. Hij krijgt dus postuum zijn NK-titel terug. “Ere wie ere toekomt”, zegt Herman de Haan. “Met de kennis van nu weten we dat Dijkstra indertijd ten onrechte is gestraft, al zal dat vast met de juiste intenties zijn gebeurd. Die historische fout zetten we nu recht.”

Jaap Havekotte, die de eerste plaats na Dijkstra’s straf op papier kreeg toebedeeld, keert terug naar de tweede plek op de ranglijst van het NK kortebaan amateurs 1946/47. Zijn familie, die weet dat de inmiddels overleden Havekotte het absoluut met Dijkstra’s eerherstel eens zou zijn, is hierover geïnformeerd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.