NieuwSchaatsen

Koning Willem-Alexander kreeg in Sneek zijn lidmaatschapskaart van de Elfstedenvereniging

Op 15 januari is in de IJszaal van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek de Dag van de Elfstedentocht. Een historische plek, want daar kreeg prins Willem-Alexander in 1988 zijn lidmaatschapskaart van de Elfstedenvereniging. Kaarten hier te koop.

Jan Sipkema overhandigt het lidmaatschap aan prins Willem-Alexander. Foto Willem Hendrik Dirk Obbema via het Fries Scheepvaart Museum

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat deze dag is 2019 werd uitgeroepen tot de Dag van de Elfstedentocht, die geheel in het teken staat van de Elfstedencultuur, zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om het schaatserfgoed vast te leggen.

De eerste editie was in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, dat dit jaar opnieuw gastheer is. De bijeenkomst is in de IJszaal, die een opmerkelijke rol speelt in de Elfstedengeschiedenis.

De Elfstedentocht van 1986

In 1986 deed prins Willem-Alexander als toerrijder mee aan de Elfstedentocht, onder de schuilnaam W. A. van Buren. Hiervoor had hij speciale toestemming gekregen van de Elfstedenvereniging, omdat hij toen nog geen lid was. Op 9 september 1986 diende F.W. Kist als Algemeen Secretaris van de Koningin het officiële verzoek in om de prins alsnog toe te laten.

Uit het archief van de Elfstedenvereniging bij Tresoar – pdf van inventarisatie staat hier

Dat lidmaatschap kreeg hij op 14 mei 1988 officieel overhandigd tijdens een bezoek aan Sneek. Willem-Alexander was daar aanwezig bij de viering van het vijftigjarige bestaan van het Fries Scheepvaart Museum.

Elfstedenvoorzitter Jan Sipkema verrichtte deze plechtigheid in de IJszaal, als dank voor de bemoeienissen van de prins met de schaatssport. Daarmee verwees hij naar het bezoek van de kroonprins eerder dat jaar aan de Winterspelen in Calgary. Daarnaast had Willem-Alexander zelf recent nog meegedaan aan een schaatswedstrijd in Thialf, in een koppel met Hein Vergeer. Hij was daarbij wel gevallen, maar met wat hulp van Yvonne van Gennip haalde hij de finish.

Het was nog nooit eerder gebeurd dat deze vereniging iemand op deze manier lid had gemaakt, zo zei Sipkema. Onder normale omstandigheden moest iemand zich aanmelden, waarbij de kans groot was dat die werd uitgeloot.

Wiebe Wieling

In diezelfde IJszaal wordt op 15 januari de Dag van de Elfstedentocht gehouden. Wiebe Wieling zal hierbij aanwezig zijn, de opvolger van Sipkema. Met de komst van koning Willem-Alexander wordt geen rekening gehouden.

Er zijn nog kaarten te koop – hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.