NieuwSchaatsen

Leen Pfrommer maakte van Ard Schenk een wereldtopper

Schaatscoach Leen Pfrommer is overleden op 87-jarige leeftijd. De doorbraak van Ard Schenk was tevens zijn eigen doorbraak.

Leen Pfrommer geeft Ard Schenk aanwijzingen tijdens de IJsselcup in Deventer op 23 november 1968. Foto Ron Kroon via het Nationaal Archief

Als coach stond Leen Pfrommer symbool voor de omslag die het Nederlandse mannenschaatsen maakte in de jaren 60 en 70. In 1968 werd hij bondscoach als opvolger van Wim de Graaff, die eerder door de KNSB was aangesteld als vervanger van de met ruzie vertrokken succesvolle coach Anton Huiskes.

De grootste verdienste van Pfrommer was de manier waarop hij Ard Schenk tot een wereldtopper wist om te vormen. De van nature wat luie Schenk had weliswaar in 1966 de Europese titel behaald, maar moest lange tijd zijn meerdere erkennen in de gewiekste Kees Verkerk, die hem vooral psychologisch onder de duim wist te houden.

Ongeëvenaard

Onder het bewind van Pfrommer groeide Schenk uit tot de wereldtopper, die uiteindelijk drie wereldtitels zou behalen en in 1972 bij de Winterspelen in Sapporo met drie gouden medailles een voor de Nederlandse schaatsgeschiedenis ongeëvenaarde prestatie leverde.
Nadat Schenk, Verkerk en anderen zich vanaf 1973 in een onzeker profavontuur stortten, bleef de legerofficier (sergeant-majoor) Pfrommer trouw aan de KNSB.

Als trainer van Jong Oranje zou Pfrommer jarenlang jonge talenten klaar stomen voor het grote werk. Ook als coach en trainer van diverse commerciële schaatsteams bleef Pfrommer tot hoge leeftijd actief in de schaatssport. Als je iemand de grondlegger zou moeten noemen van de hegemonie van het Nederlandse schaatsen dan was dat, zeker wat de mannen betreft, de kleine beroepsmilitair uit Harderwijk, die zelf als actief rijder nooit verder was gekomen dan een redelijke sprinter.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Marnix Koolhaas
Marnix Koolhaas werkt sinds 1986 voor de VPRO, o.a. als presentator/eindredacteur van het programma OVT, Andere Tijden en Andere Tijden Sport. Daarnaast publiceert hij regelmatig over de Nederlandse schaatsgeschiedenis. Zo verscheen in van zijn hand "Schaatsenrijden - een cultuurgeschiedenis". Op dit moment werkt hij aan een geschiedschrijving van het langebaanschaatsen.