Nationale deceptie: de Elfstedentocht van 1961 wordt afgelast
Op 30 december 1961 werd de Elfstedentocht op het allerlaatste moment afgelast vanwege regen en dooi. De teleurstelling was enorm. In podcast De Weerman besprak ik vorig jaar met Peter Kuipers Munneke en Fleur Wallenburg de invloed van het weer op sport.
Er zijn sinds 1909 vijftien Elfstedentochten georganiseerd. In diezelfde tijd zijn er nog meer afgelast – overzicht hier. De teleurstelling op 30 december 1961 was enorm toen dit gebeurde, mede veroorzaakt door de nationale tv die voor de eerste keer een direct verslag zou uitzenden. Alles stond klaar voor een historisch tv-dagje, maar dat ging dus allemaal opeens niet meer door.
Duizenden schaatsers stonden al klaar om te rijden toen het weer opeens omsloeg. Ze stonden nog in de rij om zich in te schrijven, maar er zat weinig anders op dan de loketten te sluiten. ‘Zelden werd het Elfsteden-vuur op zo snelle trieste en dramatische wijze uitgeblust als op deze gedenkwaardige dag.’ Ook het ANP was verrast en bracht het nieuws meteen in een radiobulletin zo kort als maar mogelijk was: ‘De Elfstedentocht gaat morgen niet door.’ Einde bericht.
De ondernemers in Leeuwaren bleven achter met honderden liters snert, 600 worstjes en tienduizend koppen koffie. Uiteindelijk werd hiervan het meeste toch verkocht door de aanwezigen, die ondanks hun teleurstelling toch iets wilden eten. Het Elfstedenbestuur besloot hierna om de voorbereidingen te verbeteren. ‘Achteraf is namelijk gebleken, dat sommige berichten voor deze Elfstedentocht aangaande de toestand van het ijs of op enkele punten van de route te optimistisch en dus niet geheel betrouwbaar zijn geweest.’