NieuwSchaatsen

Nu kopen: slechts 111 toegangskaarten voor de eerste Dag van de Elfstedentocht

⇒ 1 Dag van de Elfstedentocht
 11 steden
⇒ 111 jaar Elfstedenvereniging
⇒ 111 toegangskaarten – hier kopen

Op 15 januari a.s is in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek de eerste Dag van de Elfstedentocht. Het is het gevolg van mijn oproep begin dit jaar aan archieven en musea om meer aandacht te geven aan de Elfstedentocht. Bij gebrek aan Elfstedenwinters krijgen namelijk ook zulke kennisinstellingen een groeiende verantwoordelijkheid om dit Friese erfgoed vast te leggen. Het Fries Scheepvaart Museum, het Fries Film archief en Tresoar sloten zich hier meteen bij aan.

Op 15 januari gaat dat dus gebeuren met een dag over de Elfstedencultuur in woord, film en beeld, zoals die wordt bewaard en beheerd in musea en archieven. De keuze voor de 15e januari is geen toeval, want juist op die dag viert de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden haar 111e verjaardag.

Elfstedencultuur

De Elfstedencultuur bestaat uit twee delen: de schaatstocht zelf en het doorgeven van de verhalen en herinneringen over de Elfstedentocht. Vanwege het gebrek aan geschikte winters leven we sinds 1997 in het langste Elfstedenloze tijdperk ooit, maar de Elfstedencultuur kunnen we altijd in stand houden.

Op de speciale activiteitenmiddag in Sneek is een presentatie van (schaats)portretten van Anne Tjerkstra en een lezing van schaatshistoricus Marnix Koolhaas over de Elfstedentocht van 1947 die eindigde in de grootste chaos ooit. Tot slot is wordt een aflevering getoond van Andere Tijden Sport over de vrouwenwedstrijd in de Elfstedentocht van 1985 – momenteel nog in de maak. Sippie Tigchelaar is de dagvoorzitter, die zal spreken met o.a. Anne Tjerkstra, Tineke Dijkshoorn, Klasiena Seinstra en Lenie van der Hoorn.

De kaarten van vijf euro zijn nu in de verloop. Snel kopen, want er zijn maar 111 plaatsen! Hier kopen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.