NieuwSchaatsen

Jessica Merkens presenteert boek over Elfstedenvrouwen tijdens de Dag van de Elfstedentocht

Tijdens de Dag van de Elfstedentocht presenteert Jessica Merkens Op eigen houtje over de vrouwelijke rijders. Ook Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling is aanwezig. De bijeenkomst is op 11 januari in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Kaarten voor vijf euro hier kopen.

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari is uitgeroepen tot de Dag van de Elfstedentocht. Die staat geheel in het teken van de Elfstedencultuur, zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om de schaatsgeschiedenis vast te leggen.

Programma

Op 11 januari is in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward de vierde editie. Er is een programma van 14 tot 16 uur, onder leiding van Sippy Tigchelaar, waarbij veel historisch materiaal wordt getoond. Jessica Merkens overhandigt het eerste exemplaar van haar boek aan Betty Westerveld-van Rijn. Madelene van Beuzekom vertelt daarna over de voortgang van de Elfstedenmuscial De Tocht.

Het Fries Film Archief toont bijzondere beelden van de Elfstedentocht van 1963, die deze maand precies zestig jaar geleden werd gereden. Er is aandacht voor alternatieve Elfstedenrijders, die deze route niet alleen hebben geschaatst, maar ook op vele andere manieren hebben afgelegd. Aan het einde van de bijeenkomst is er een afsluitend gesprek met Wiebe Wieling, voorzitter van de Elfstedenvereniging, over het vastleggen van het schaatserfgoed.

Bestel hier kaarten via de voorverkoop.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.