NieuwRecente activiteitenSchaatsen

Op 11 januari werd in Bolsward de vierde Dag van de Elfstedentocht gehouden

De Dag van de Elfstedentocht werd op woensdag 11 januari 2023 gehouden in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Zo werd de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement. 

Voorbereidingen op de Elfstedentocht van 1985. Foto Rob Bogaerts via het Nationaal Archief

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari 2019 werd uitgeroepen tot de Dag van de Elfstedentocht. Die staat geheel in het teken van de Elfstedencultuur, zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om de schaatsgeschiedenis vast te leggen.

Op 11 januari 2023 was in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward alweer de vierde editie. Onder leiding van Sippy Tigchelaar werd uniek materiaal getoond van vrouwelijke rijders van de Elfstedentocht. Ook was er aandacht voor mensen, die de elfstedenroute niet alleen met de schaats hebben afgelegd, maar ook met andere vervoersmiddelen. Wat is moeilijker: zwemmend, fietsend of op de step? Ook hier wordt bijzonder historisch materiaal getoond.

Erfgoed

Met de Dag van de Elfstedentocht wordt jaarlijks de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement, dat bestaat uit herinneringen, verhalen en historische objecten. De Elfstedentocht behoort tenslotte tot zowel het Friese als nationale sporterfgoed. De organisatie is in handen van Cultuurhistorisch Centrum De Tiid, Tresoar, het Fries Film en Audio Archief, het Fries Scheepvaart Museum en de sporthistorici Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren.

Op 15 januari 2020 was in Sneek de eerste editie. Vanwege corona vond de tweede Dag van de Elfstedentocht online plaats via de hashtag #11DAG21. De derde editie werd na uitstel vanwege corona alsnog gehouden met onder meer Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling als spreker.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.