NieuwSchaatsen

Op 15 januari is de vijfde editie van de Dag van de Elfstedentocht

De Dag van de Elfstedentocht wordt dit jaar op maandag 15 januari 2024 gehouden in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Zo wordt de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement. Hier kaarten kopen.

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat deze dag is uitgeroepen tot de Dag van de Elfstedentocht.

Die staat geheel in het teken van de Elfstedencultuur, zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om de schaatsgeschiedenis vast te leggen.

Programma

  • Een vraaggesprek met Ron Couwenhoven over de nalatenschap van Coen de Koning, die in juni 2023 is overgedragen aan het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
  • Vraaggesprek met Gauke Bootsma over de mooiste objecten uit zijn collectie. Bootsma is voormalig eigenaar en conservator van het Schaatsmuseum in Hindeloopen.
  • Een gesprek met Noortje van Baal, die onderzoek deed voor de Elfstedenvereniging over de vraag hoe we de Elfstedencultuur kunnen doorgegeven aan een jongere generatie.
  • Hester Postma, directeur Fries Scheepvaart Museum, vertelt over de herinrichting van het museum en de rol van de schaatscollectie.
  • Filmbeelden van Fries Film & Audio Archief met opnames uit Sneek. Ook is er bewegend materiaal van Coen de Koning

Erfgoed

Met de Dag van de Elfstedentocht wordt jaarlijks de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement, dat bestaat uit herinneringen, verhalen en historische objecten. De Elfstedentocht behoort tenslotte tot zowel het Friese als nationale sporterfgoed. De organisatie is in handen van Gemeentearchief Súdwest-Fryslân, Tresoar, het Fries Film en Audio Archief, het Fries Scheepvaart Museum, de sporthistorici Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren en programmamaker Sippy Tigchelaar.

Op 15 januari 2020 was in Sneek ook de eerste editie. Vanwege corona vond de tweede Dag van de Elfstedentocht online plaats via de hashtag #11DAG21. Edities drie en vier waren in Bolsward.

Locatie: Fries Scheepvaart Museum, Kleinzand 16, 8601 BH Sneek
Entree : € 7,50, incl. toegang tot het museum en één consumptie. De Museumkaart is hiervoor niet geldig. Kaarten hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.