Op de digitale Elfsteden Atlas zie je hoe Friesland eruit zag tijdens de Elfstedentochten van vroeger
Het is de Dag van de Elfstedentocht en daarbij hoort een kaart. Zodoende heeft Bert van Rest de Elfsteden Atlas gemaakt – hier. Er worden nog wel sponsors gezocht om deze atlas in het komende jaar verder uit te breiden met verhalen, historische kaarten en datavisualisaties.
De Elfstedentocht op de kaart van 1942
Bert van Rest is GIS Consultant. Dat wil zeggen dat hij erin is gespecialiseerd om grote hoeveelheden data uit diverse bronnen te visualiseren in een overzichtelijke representatie. Dat heeft hij nu gedaan met data over de Elfstedentocht, zoals hieronder is te zien.
Deze atlas is gemaakt vanwege de Dag van de Elfstedentocht. Het is de bedoeling dat die het komende jaar flink gaat uitbreiden met nog veel meer informatie. Op 4 januari 2022 is het tenslotte 25 jaar geleden dat de laatste tocht er was, die van 1997. ‘Een gedenkwaardig moment,’ aldus Van Rest.
Eén van de hoogtepunten van de Elfsteden Atlas (tot nu toe) is de historische topografische kaartlaag van elk Elfstedenjaar. Zo kan je op oude kadasterkaarten meteen zien hoe Friesland eruit zag tijdens de Elfstedentocht van bijvoorbeeld 1929 of 1963. Je kan ook swipen: links zie je dan de situatie zoals in 1909 en rechts tijdens de Elfstedentocht. Via de Elfstedengeschiedenis wordt dus zichtbaar hoe Friesland in die tijd is veranderd.
Links Sneek in 1909. Rechts Sneek in 1997.
Er staan nu al veel verhalen in de Elfsteden Atlas, onder meer van Sportgeschiedenis. Iedereen kan hieraan bijdragen aan de atlas door je eigen verhaal in de kaart te plaatsen, op de plek waar het is gebeurd. Dat geldt zowel voor musea als archieven als individuen.
Er zijn al dertig kaarten gepland voor de atlas, maar alle ideeën zijn welkom. Zo zorgen we samen voor een collectief archief. Er wordt nog wel een sponsor gezocht om deze unieke Elfsteden Atlas uit te breiden tot de grootste online-collectie over de Elfstedentocht. Voor meer informatie kan je contact zoeken met Sportgeschiedenis – hier – of Bert van Rest zelf – hier.