Schaatsen

Oproep Argentijnse schaatsbond: schaatswereld moet iets doen tegen klimaatprobleem

De Argentijnse schaatsbond doet een oproep voor een nieuw jaarlijks evenement om de aandacht te vestigen op het klimaatprobleem. “Zonder natuurijs heeft onze sport geen toekomst.”

Het klimaatprobleem is een grote bedreiging voor de schaatssport, als buitenactiviteit tenminste. Pieter Clausing van de KNSB denkt zelfs dat schaatsen voor veel mensen de belangrijkste emotionele reden is voor hun zorgen over het klimaat. “Als de eerste kou begint, wil iedereen meteen op het ijs. Alleen is er in de afgelopen jaren weinig gelegenheid geweest voor schaatsen op natuurijs.”

Clausing kan zich daarom voorstellen dat de schaatswereld hier een rol kan spelen: “Schaatsen op natuurijs staat sinds vorig jaar op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. In de discussies over duurzaamheid en het klimaat kunnen we erop wijzen dat dit in Nederland helaas steeds minder vaak voorkomt. Ons land dreigt een deel van zijn culturele erfgoed te verliezen, juist vanwege het klimaatprobleem.”

De Argentijnse schaatsbond kwam al in 2012 met het voorstel voor de World Natural Ice Games, in samenwerking met het ijshockey en curling. Het buitenevenement moet jaarlijks de aandacht vestigen op de opwarming van de aarde, waardoor polen en gletsjers smelten.

Marnix Koolhaas en Jorge Fazio legden dit namens de Argentijnse bond voor aan het congres van de Internationale Schaatsunie in Dublin. “IJs is onze core-business,” zeiden ze in een toelichting. “En zonder natuurijs heeft onze sport geen toekomst.”

De gevolgen van de opwarming zijn in Argentinië ieder geval al zichtbaar: “Onze gletsjers in het zuiden van Patagonia en in de Andes smelten heel snel weg.” De World Natural Ice Games zullen dat probleem niet in één klap oplossen, maar zo kan de ISU wel zijn band met de buitensport herstellen; een band die door de overdekte banen grotendeels is verdwenen. Behalve sport moeten er ook wetenschappelijke presentaties komen en ontmoetingen met de mensen die wonen in de bedreigde gebieden. “Met de World Natural Ice Games laten we de wereld zien dat we dit probleem serieus nemen.”

De nieuwe ISU-president Jan Dijkema heeft toegezegd het voorstel te betrekken bij zijn voornemen om duurzaamheid in de schaatssport te integreren.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.