NieuwSchaatsen

Doe op 15 januari mee aan de Dag van de Elfstedentocht: #11DAG21

Op 15 januari is de tweede editie van de Dag van de Elfstedentocht. Vanwege corona is het evenement dit jaar alleen online via #11DAG21. Deze dag is een initiatief van Sportgeschiedenis.nl, Tresoar, het Fries Film Archief, het Fries Scheepvaart Museum, het Drents Archief en Geheugen van Nederland.

De Dag van de Elfstedentocht van 2020. Voor in het midden Reinier Paping, winnaar van 1963. Rechtsachter Klasina Seinstra, winnares van 1997

Het is 24 jaar na de laatste Elfstedentocht. En ook deze winter hoeven we nergens op te rekenen, al was het maar vanwege corona, zodat de Elfstedentocht al in november werd afgelast, voor de eerste keer in de geschiedenis dat dit in de herfst gebeurde.

De Dag van de Elfstedentocht van 15 januari gaat dan wél door, voor de tweede opeenvolgende keer. We doen het alleen online, zoals voorlopig alles online zal zijn.

15 januari

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Over elf dagen viert deze vereniging dus haar verjaardag en dat is dan ook de reden dat 15 januari is uitgeroepen tot Dag van de Elfstedentocht, een dag die geheel in het teken staat van de Elfstedencultuur zoals die wordt beheerd door archieven en musea. De Elfstedentocht is namelijk niet alleen een sportevenement, maar ook cultureel erfgoed dat bestaat uit herinneringen, verhalen en historische objecten.

Een jaar geleden leidde dit in Sneek tot de eerste Dag van de Elfstedentocht, georganiseerd door Tresoar, het Fries Film Archief, het Fries Scheepvaart Museum en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Deze bijeenkomst vol lezingen en exposities liep uit op een overdonderend succes met een enorme belangstelling van zowel het publiek als de media.

#11DAG21

Vanwege dit succes komt er in 2021 een tweede editie, maar vanwege corona is het onmogelijk om er een publiek evenement van te maken. In plaats daarvan presenteren de aangesloten erfgoedinstellingen op 15 januari 2021 hun mooiste schaatsobjecten op sociale media via de hashtag #11DAG21. Het Drents Archief sluit zich hierbij aan, net als Geheugen van Nederland, een initiatief van samenwerkende instellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed, waaronder het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek en het NIOD.

Iedereen is vrij om zich hier op 15 januari bij aan te sluiten met mooie en opmerkelijke schaatsverhalen via #11DAG21, gecombineerd met opmerkelijke foto’s, filmpjes en tekeningen. Zo gebruiken we de 112everjaardag van de Elfstedenvereniging om een nieuwe impuls te geven aan de Elfstedencultuur.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -