NieuwSchaatsen

Pim Fortuyn wilde Gerard van Velde als minister van Sport

Op 16 februari 2002 won schaatser Gerard van Velde een gouden olympische medaille op de Winterspelen in Salt Lake City. Pim Fortuyn stuurde daarna een verzoek aan Van Velde of hij minister van Sport wilde worden. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is welkom – onderaan deze pagina.

Gerard van Velde had vóór de Winterspelen van 2002 de vervelende bijnaam Gerard van Vierde. Hij eindigde nogal vaak nét naast het erepodium – vandaar. En ook op zijn eerste afstand in Salt Lake City eindigde hij op de vierde plaats – op de 500 meter. Wéér Gerard van Vierde.

De volgende afstand was de duizend meter, waar hij opeens op de eerste plaats eindigde. “Ik wilde dat mijn laatste olympische optreden een goeie race zou zijn,” zei hij daarna. “Een race waardoor je in je latere leven met een tevreden gevoel kunt terugkijken.”

De voortekenen waren in ieder geval goed, had coach Geert Kuiper opgemerkt. Van Velde had op zijn kamer een briefje hangen met daarop een schema voor zijn duizend meter: 16,5 – 24,8 – 26,0 met een eindtijd van tussen 1.07,30 en 1.07,60. Kuiper: “Op dat moment wist ik dat hij de knop had omgezet.”

Uiteindelijk ging het nóg sneller: 1.07,18. Van Velde was opeens een nationale sportheld.

Inspiratiebron

Wat Van Velde toen nog niet wist, was dat ook Pim Fortuyn diep onder de indruk was van zijn sportieve prestatie. De politicus schreef meteen een mail naar de schaatser met het verzoek of hij minister van Sport wilde worden in het eerste kabinet-Fortuyn. De olympische titel van Van Velde was voor hem een inspiratiebron geweest om door te gaan, zo onderbouwde hij zijn verzoek.

Door alle drukte merkte Van Velde deze mail pas op nadat Fortuyn al was vermoord, zo zei hij in 2009 tegen het tv-programma Andere Tijden Sport. “Als ik minister van Sport wilde worden, moest ik me melden”, zo zei de kampioen hierover. En dat zou hij zeker ook hebben gedaan, vervolgde hij: “Ik had wel eens een gesprek met hem willen hebben.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.