NieuwSchaatsen

Podcast: de Elfstedentocht van 1961 gaat niet door

In podcast De Weerman bespreken Peter Kuipers Munneke en Fleur Wallenburg de invloed van het weer op sport. Ik vertel over de Elfstedentocht van 1961, die op het laatste moment werd afgelast wegens regen. De teleurstelling was enorm.

Er zijn sinds 1909 vijftien Elfstedentochten georganiseerd. In diezelfde tijd zijn er nog meer afgelast – overzicht hier. De teleurstelling op 30 december 1961 was enorm toen dit gebeurde, mede veroorzaakt door de nationale tv die voor de eerste keer een direct verslag zou uitzenden. Alles stond klaar voor een historisch tv-dagje, maar dat ging dus allemaal opeens niet meer door.

Duizenden schaatsers stonden al klaar om te rijden toen het weer opeens omsloeg. Ze stonden nog in de rij om zich in te schrijven, maar er zat weinig anders op dan de loketten te sluiten. ‘Zelden werd het Elfsteden-vuur op zo snelle trieste en dramatische wijze uitgeblust als op deze gedenkwaardige dag.’ Ook het ANP was verrast en bracht het nieuws meteen in een radiobulletin zo kort als maar mogelijk was: ‘De Elfstedentocht gaat morgen niet door.’ Einde bericht.

De ondernemers in Leeuwaren bleven achter met honderden liters snert, 600 worstjes en tienduizend koppen koffie. Uiteindelijk werd hiervan het meeste toch verkocht door de aanwezigen, die ondanks hun teleurstelling toch iets wilden eten. Het Elfstedenbestuur besloot hierna om de voorbereidingen te verbeteren. ‘Achteraf is namelijk gebleken, dat sommige berichten voor deze Elfstedentocht aangaande de toestand van het ijs of op enkele punten van de route te optimistisch en dus niet geheel betrouwbaar zijn geweest.’

Meer over afgelaste Elfstedentochten staat in mijn boek 8070 Dagen

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.