NieuwSchaatsen

Precies 75 jaar geleden was de eerste ijsrevue op Nederlands ijs

De cast van de musical De Tocht wordt deze maand gepresenteerd. Door een samenloop van omstandigheden is dat precies 75 jaar nadat de eerste ijsrevue in Nederland in première ging. We hebben filmbeeld.

Foto Anton Snikkers via het Nationaal Archief

Madelène van Beuzekom was één van de gasten op de Dag van de Elfstedentocht in Bolsward. Zij vertelde over de voortgang van de Elfstedenmusical De Tocht. Hiervoor zal ook gebruik worden gemaakt van een bewegende ijsvloer van 2500 vierkante meter, zo vertelde ze. Op 1 oktober begint het allemaal in Leeuwarden.

De complete cast wordt eind deze maand gepresenteerd in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Dat is allemaal precies 75 jaar nadat de eerste ijsrevue op Nederlands ijs werd vertoond, op 16 januari 1948. Zulke voorstellingen waren al veel langer populair in de Verenigde Staten, maar nog nooit in Nederland vertoond. In de week voor de première filmde Polygoon de laatste voorbereidingen op het Amsterdamse ijs.

De revue was opgezet door de Kunstrijders Club Amsterdam, onder meer met Ellen Burka, toen de beste kunstrijdster van Nederland. De kunstrijdsters zwierden tijdens de show over het ijs, waar de ijshockeyers vooral slapsticktaferelen vertoonden. In slechts zes weken werden 24 taferelen ingestudeerd. Er werd gerepeteerd van half zeven in de ochtend tot diep in de avond.

‘Vol gratie en élégance, in steeds variërende, smaakvolle costumes, zwierden gisteravond in de Apollohal te Amsterdam een vijftigtal meisjes over het ijs,’ aldus De Tijd over de show. ‘Een optreden, dat zeker waardering heeft gevonden en een propaganda was voor de nog zo onbekende sport in Nederland: het kunstrijden.’

Volgens de planning zou de show tien dagen worden opgevoerd, maar het succes was zo groot dat er een verlenging kwam. Duizenden mensen hadden tevergeefs een kaartje proberen te kopen, die zo alsnog een kans kregen. ‘Dit gezonde, kleurige festijn van amateurkunstrijders en rijdsters heeft Amsterdam stormenderhand veroverd,’ vatte de Volkskrant samen, die zelfs dacht dat dit wel eens het begin kon zijn van een jaarlijkse traditie.

Inderdaad werd in november 1948 een nieuwe ijsrevue aangekondigd. Weer 75 jaar later volgt de Elfstedenmusical.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.