NieuwSchaatsen

Precies vijf jaar geleden verloor Sverre Lunde Pedersen het WK allround door een bizarre val

De rondleiders van het Olympisch Stadion hebben een bijzonder verhaal op de atletiekbaan. “Op deze plek verloor schaatser Sverre Lunde Pedersen het WK allround van 2018 na een bizarre valpartij.” 

Precies vijf jaar geleden werd in het Olympisch Stadion het WK allroundschaatsen verreden. Zo werd gevierd dat dit toernooi 125 jaar oud was, sinds die eerste editie in 1893 die ook in Amsterdam was gehouden. Sverre Lunde Pedersen was daar onderweg naar een sensationele wereldtitel, maar op het laatste moment gleed hij volkomen onverwacht uit.

Dit incident was een exacte kopie van de val van Kees Verkerk op het EK allround van 1966 in Deventer op de afsluitende 10.000 meter. Hij was toen onderweg naar de Europese titel, maar na ongeveer negen minuten ging hij zonder enige aanleiding onderuit, nota bene voor zijn eigen supportersvak. Verkerk stond op, haalde alsnog zijn tegenstander Fred Anton Maier in, maar verloor wel de Europese titel aan Ard Schenk.

Schenk en Verkerk waren in 2018 ook nog eens als toeschouwers in het Olympisch Stadion aanwezig toen Pedersen door hetzelfde noodlot werd getroffen. Zouden ze zelf ook meteen aan Deventer hebben gedacht?

Kees Verkerk op het EK van 1966. Foto Jac. de Nijs via het Nationaal Archief

Rondleiding

Deze historische plek in het Olympisch Stadion kan je tegenwoordig van dichtbij zien tijdens een rondleiding. “Dames en heren, hier werd op 11 maart 2018 het WK allround beslist.”

De rondleiders kunnen dan meteen wijzen op een andere historische toevalligheid, want het legendarische doelpunt van international Bep Bakhuys was ook op 11 maart, maar dan in 1934. Het was aan de andere kant van het veld, zo ongeveer bij de ramen van de Johan Cruijff Foundation, dat hij daar de bal keihard in het Belgische doel kopte na een zweefduik: een kopbal á la Bakhuys.

Kijk maar:

Foto via het Nationaal Archief 

Nederland won in 1934 uiteindelijk met 9-3 van België, waar Pedersen in 2018 de wereldtitel juist verloor.

Tot zover deze rondleiding. Iemand nog vragen?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.