NieuwSchaatsen

Een schaatstocht door de geschiedenis van Amsterdam

Na 125 jaar is er weer een WK allround in Amsterdam. Ook het Stadsarchief Amsterdam stapt daarom op het ijs. 

In 1893 werd achter het Rijksmuseum het eerste officiële WK allround gehouden. Jaap Eden uit Haarlem werd daar wereldkampioen. Precies 125 jaar later is er opnieuw een schaatswereldkampioenschap in Amsterdam – in het Olympisch Stadion op de Coolste Baan van Nederland. Het wordt een historisch schaatsevenement.

Een schaatstocht door het verleden

Amsterdam heeft dan ook een bijzondere schaatsgeschiedenis. Op de Beeldbank staat een bijzondere schaatscollectie met meer dan 300 afbeeldingen vanaf de zeventiende eeuw.

Zo zijn er stereofoto’s van eind negentiende eeuw met schaatsers in het Vondelpark en de ijsbaan achter het Rijksmuseum. Verder staan er schaatsfoto’s van veertig jaar geleden met op de achtergrond de nieuwe flats in Amsterdam-Noord. Op deze schaatsfoto’s zien we zo niet alleen hoe de schaatscultuur in Amsterdam veranderde, maar ook hoe de stad zélf sinds de Gouden Eeuw is veranderd.

Dit verhaal is in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.