NieuwSchaatsen

Een schaatstocht door de geschiedenis van Amsterdam

Na 125 jaar is er weer een WK allround in Amsterdam. Ook het Stadsarchief Amsterdam stapt daarom op het ijs. 

In 1893 werd achter het Rijksmuseum het eerste officiële WK allround gehouden. Jaap Eden uit Haarlem werd daar wereldkampioen. Precies 125 jaar later is er opnieuw een schaatswereldkampioenschap in Amsterdam – in het Olympisch Stadion op de Coolste Baan van Nederland. Het wordt een historisch schaatsevenement.

Een schaatstocht door het verleden

Amsterdam heeft dan ook een bijzondere schaatsgeschiedenis. Op de Beeldbank staat een bijzondere schaatscollectie met meer dan 300 afbeeldingen vanaf de zeventiende eeuw.

Zo zijn er stereofoto’s van eind negentiende eeuw met schaatsers in het Vondelpark en de ijsbaan achter het Rijksmuseum. Verder staan er schaatsfoto’s van veertig jaar geleden met op de achtergrond de nieuwe flats in Amsterdam-Noord. Op deze schaatsfoto’s zien we zo niet alleen hoe de schaatscultuur in Amsterdam veranderde, maar ook hoe de stad zélf sinds de Gouden Eeuw is veranderd.

Dit verhaal is in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.