De Herengracht bij de Amstel in 1883
ElfverhalentochtNieuwSchaatsen

De Elfverhalentocht van het Amsterdamse schaatsen

Het Stadsarchief Amsterdam en Sportgeschiedenis leggen deze winter de Amsterdamse schaatsgeschiedenis vast in een Elfverhalentocht. Hierbij worden bijzondere historische documenten uit de collectie van het Stadsarchief gepresenteerd.

Afbeelding van circa 1868

Het is komend weekend precies 125 jaar geleden dat in Amsterdam de eerste editie van het WK allroundschaatsen werd georganiseerd. Op 13 en 14 januari 1893 vond die plaats op een ijsbaan achter het Rijksmuseum met Jaap Eden als wereldkampioen. Het was het begin van de loopbaan van Nederlands eerste internationale sportheld.

Van deze historische gebeurtenis liggen handgeschreven aantekeningen bij het Stadsarchief Amsterdam, afkomstig uit de collectie van de Amsterdamsche IJsclub. In samenwerking met Sportgeschiedenis.nl wordt dit bijzondere object vandaag gepresenteerd als start van de Elfverhalentocht: een serie historische verhalen en objecten over de Amsterdamse schaatsgeschiedenis.

DE TOPSTUKKEN VAN DE AMSTERDAMSE SPORTGESCHIEDENIS
KIJK HIER BIJ HET STADSARCHIEF

Elf weken lang wordt zo de Amsterdamse schaatsgeschiedenis getoond aan een breed publiek. Amsterdam heeft namelijk een grote bijdrage geleverd aan het schaatsen. Zo is de Nederlandse Schaatsbond opgericht in het Odeongebouw aan de Singel. De revolutie van de klapschaats begon op de Vrije Universiteit. De eerste olympische titel voor een Nederlandse langebaanschaatser werd gewonnen door een Amsterdamse. Het beroemdste Elfstedenverhaal aller tijden is verteld door een Amsterdammer. De eerste fabriek van de wereldberoemde Viking-schaats stond in Amsterdam. En deze winter wordt weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd met het WK allround 2018 in het Olympisch Stadion, gereden op de Coolste Baan van Nederland.

De Herengracht bij de Amstel in 1883

 

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.