NieuwSchaatsen

Thialf-publiek razend na diskwalificatie Jan Bols tijdens EK allround 1971

Het EK allroundschaatsen van 1971 verliep rumoerig nadat Jan Bols uit het klassement was gehaald vanwege een wisselfout. Grootschalige boosheid onder het thuispubliek in Heerenveen was het resultaat.

Jan Bols op het EK van 1971

In 2014 heerste nationale verontwaardiging bij het NK allround vanwege de diskwalificatie van Sven Kramer gisteren in het Olympisch Stadion. Kramer zelf reageerde rustig.

Op het EK Schaatsen van 1971 werd de Nederlandse schaatser Jan Bols gediskwalificeerd na een wisselfout op de 5.000 meter. Het publiek in Heerenveen kwam daarom in opstand, omdat het niet was verteld waarom Bols uit de wedstrijd was genomen.

In 2005 kon iedereen er weer hartelijk om lachen tijdens de Avond van Ard & Keessie. Totdat deze reconstructie werd getoond, waaruit bleek dat de Noorse rijder Dag Fornaess en de verantwoordelijke scheidsrechter Henny Roos er aanzienlijk minder goede herinneringen aan hadden. Kijk maar:

Vooral op de tweede dag was de Noor mikpunt geweest van hoon. Fornaess: “Een oud vrouwtje met een paraplu kwam naar me toe en sloeg me zo op het hoofd! Ik had geen idee wat er aan de hand was. Een oud dametje!

Daarna deed het publiek er alles aan om mijn start te verstoren. De toeschouwers wilden maar niet stil worden. Dat motiveerde me echter alleen maar meer om iedereen te verslaan. Ze begonnen sinaasappelen en flessen op het ijs te gooien. Er was geschreeuw en boegeroep van 20.000 man. Ik dacht: Wat gebeurt hier?”

Toch reed hij een goede tijd: “Ik reed mijn rondje uit en stak mijn armen omhoog. Er kwam meer boegeroep. Het was een gevecht: ik wilde niet van het publiek verliezen.”

De verantwoordelijke scheidsrechter Henny Roos werd zelfs bedreigd door de toeschouwers! Zijn zoon zei hierover bij de Avond van Ard en Keessie: “Nog datzelfde weekend is er een bommelding binnengekomen, dat er een bom in zijn auto zou zijn gestopt. Die is door de politie grotendeels uit elkaar gehaald. Onder politiebegeleiding is hij daarna naar het hotel gebracht. Het was niet echt leuk. Mijn vader werd letterlijk bedreigd. Die tweede dag is hij niet op het ijs geweest – de enige dag in zijn leven dat zo iets is gebeurd. Er was een enorme druk op hem door het publiek.”

Ondanks alle protesten werd Fornaess uiteindelijk Europees Kampioen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.