NieuwSchaatsen

Tien jaar na haar dood is Atje Keulen-Deelstra nog steeds houder van het baanrecord van Akkerwoude

Op 22 februari 2013 overleed schaatsster Atje Keulen-Deelstra. Op nieuwjaarsdag 1970 was ze de snelste op de 1500 meter in Akkerwoude, nog steeds een baanrecord.

Atje Keulen-Deelstra (links) en Akke Falkena, de verrassende kampioene van Friesland van 1970. Foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief

De jaren 70 begonnen in Friesland met een serie aan wedstrijden op natuurijs. Op nieuwjaarsdag was de eerste in Akkerwoude, nabij Dokkum, waar vrouwen streden om de Friese titel. Er werden drie afstanden gereden: 500, 1000 en 1500 meter.

Na de inschrijving van Keulen-Deelstra meenden de specialisten dat dit evenement net zo goed schriftelijk kon worden afgehandeld, want niemand zou bij haar in de buurt kunnen blijven. Het leuke aan sport is dat alle deskundologen er wel eens flink naast kunnen zitten door een onverwachte gebeurtenis.

Verdrietig

En zo had niemand voorzien dat Keulen-Deelstra na het startschot op de 500 meter enkele seconden was vastgenageld aan het ijs en maar niet in beweging kwam. Haar achterstand voor de volgende twee afstanden was meteen zo groot dat er van die eindzege geen sprake meer was. Ze werd slechts derde, achter de winnares Akke Falkena en Sijtje van der Lende.

Eigenlijk vielen alle afstanden van Keulen-Deelstra tegen die dag, maar toch staat haar tijd op de 1500 meter van 2.42,2 nog steeds genoteerd als baanrecord. Volgens Het Vrije Volk was deze schaatsster na alle teleurstellingen wat verdrietig gestemd, maar dat neemt niet weg dat ze op haar tiende sterfdag nog steeds het plaatselijke baanrecord van Akkerwoude in handen heeft.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.