NieuwSchaatsen

Wiebe Wieling spreekt op 15 januari op de Dag van de Elfstedentocht

De Dag van de Elfstedentocht van 2022 is op zaterdag 15 januari in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling en journalist Roeland Stekelenburg zijn sprekers. Het Fries Film en Audio Archief presenteert enkele nieuwe en bijzondere vondsten. Met de Dag van de Elfstedentocht wordt de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement. Er zijn 111 kaarten beschikbaar voor vijf euro per stuk – hier.

De Dag van de Elfstedentocht van 2020 in Sneek werd bezocht door Reinier Paping, de winnaar van 1963

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari in 2019 werd uitgeroepen tot Dag van de Elfstedentocht, geheel in het teken van de Elfstedencultuur zoals die wordt beheerd door archieven en musea. Het gaat dan dus niet om de vraag of we die tocht ooit nog gaan krijgen en, zo ja, wanneer, maar over de verantwoordelijkheid voor erfgoedinstellingen om de schaatsgeschiedenis goed vast te leggen.

Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward is gastheer van de editie van 15 januari 2022 met als thema de Elfstedentocht 1997, dan al meer dan 25 jaar geleden verreden. Enkele bijzondere sprekers zullen ingaan op dit thema. Zo zal dagvoorzitter Sippy Tigchelaar in gesprek gaan met Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling, die onder meer in 1997 zelf een elfstedenkruisje heeft verdiend. Welke herinneringen heeft hij zelf als schaatser? En hoe zit hij de toekomst van de Tocht der Tochten als die dan al een kwarteeuw niet meer is gereden? Is hij niet bang dat de Elfstedenvereniging verandert in een erfgoedvereniging?

Roeland Stekelenburg toont filmbeelden van de Elfstedentocht van 1997, die hij schaatste als medewerker van het tv-programma NOVA. Hij volgde toen Willem Augustin, die in 1941 zijn eerste Elfstedentocht reed. Precies 25 jaar later wordt dit unieke materiaal opnieuw vertoond. Tot slot presenteert Syds Wiersma van het Fries Film en Audio Archief onbekende filmbeelden uit de geschiedenis van de Elfstedentocht.

Voor deze Dag van de Elfstedentocht zijn precies 111 kaarten ter beschikking, voor vijf euro per stuk. De voorverkoop is hier begonnen.

Sporterfgoed

Met de Dag van de Elfstedentocht wordt de aandacht gevestigd op het culturele en historische belang van het schaatsevenement, dat bestaat uit herinneringen, verhalen en historische objecten. De Elfstedentocht behoort tenslotte tot zowel het Friese als nationale sporterfgoed. De organisatie is in handen van Cultuurhistorisch Centrum De Tiid, Tresoar, het Fries Film en Audio Archief, het Fries Scheepvaart Museum en de sporthistorici Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren.

Op 15 januari 2020 was in Sneek de eerste editie, vol lezingen en exposities. Vanwege corona vond de tweede Dag van de Elfstedentocht online plaats via de hashtag #11DAG21.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.