Zeven Elfstedenlegendes krijgen een eigen straatnaam in Leeuwarden
Leeuwarden vernoemt zeven straten in de wijk Blitsaerd-Oost naar legendarische Elfstedenschaatsers. Begin deze eeuw wees de stad een vergelijkbaar voorstel nog af.
De nieuwe wijk ligt vlakbij de finish van de Elfstedentocht. Het ligt daarom voor de hand om er met de straatnamen rekening mee te houden. Drie mannelijke winnaars zullen worden vernoemd: Minne Hoekstra (1909), Karst Leemburg (1929) en Sipke Castelein (1933) – de laatste overigens bij een brug.
Verder verwijzen vier straatnamen naar vrouwelijke Elfstedenlegendes: Sjoerdtsje Faber (in 1940 de enige vrouw die Leeuwarden haalde), Antje Schaap (in 1942 de eerste vrouw), Wopkje Kooistra (de snelste vrouw van 1941) en Janna van der Weg (in 1917 de eerste vrouw ooit die de Elfstedentocht uitreed). Van der Weg is ook al vernoemd in Amsterdam.
Alle schaatsers kwamen uit Leeuwarden of een dorp, dat inmiddels door die stad is geannexeerd. In 2001 overwoog Leeuwarden ook al de mogelijkheid voor zulke straatnamen. ‘Uiteindelijk is toch in overleg met de projectontwikkelaar de keuze gevallen op het thema Historisch gebiedsgebonden namen uit de periode 1500-1600,’ aldus het Historisch Centrum Leeuwarden.
Andere Elfstedenstraten
Er zijn al meer plekken in Nederland waar de straatnaam verwijst naar de Elfstedentocht, zo weet specialist René Dings desgevraagd, auteur van een boek over straatnamen. In Franeker is een Alvestêdewyk, waarvan de namen verwijzen naar de Elfstedenroute. De hoofdweg heet Stimpelpost.
In Oudkerk is het Jeen van den Bergplein, naar de Elfstedenwinnaar van 1954. Precies op die plek reed deze schaatser in 1963 met zijn hoofd tegen de onderkant van een ijzeren brug.
Er is nog een Elfstedenplantsoen in het Utrechtse Baambrugge, in de nabijheid van straten als Doorloper, IJsbaan en Toertocht. In Rotterdam ligt de Elfstedenstraat, tussen de Wielrenstraat en de Sportsingel.
In Amsterdam is Willem Augustin vernoemd, die van 1941 tot en met 1997 alle Elfstedentochten heeft gereden. Vlakbij heeft ook Janna van der Weg een eigen straat.
Tweevoudig Elfstedenwinnaar Coen de Koning heeft een laan in Den Haag en Edam. Cor Jongert, in 1940 onderdeel van het Pact van Dokkum, is ook in Edam vereeuwigd.
In Diemen is de Piet Troosterlaan, zevenvoudig deelnemer als wedstrijdrijder met vijf finishes. Deze ligt precies tussen de Sportlaan en Jaap Havekottelaan, de schaatser die de basis heeft gelegd van de Viking schaatsen.
Pim Mulier, de grondlegger van de Elfstedentocht, is op verschillende plaatsen vernoemd, maar dan wel voor zijn werk voor de sport in het algemeen. In zijn geboorteplaats Witmarsum is er een Mulierlaan, net als in Heerenveen. Sneek en Franeker hebben een Pim Mulierstraat en Stiens een Pim Mulierwei. Op nog minstens tien andere plekken is de sportpionier in het straatbeeld vastgelegd.
In mijn boek 8070 Dagen. Wachten op de Elfstedentocht schrijf ik ook over straatnamen, die zijn vernoemd naar Elfstedenrijders – hier kopen.