Sport en politiek

De eerste nationale oorlogsherdenking in het Olympisch Stadion

Op Koninginnedag 1945 – toen nog 31 augustus – was in het Olympisch Stadion de eerste nationale herdenking voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde toen dus nog niet op de Dam.

In dit stadion werd een openluchtspel gehouden waarmee gebeurtenissen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog werden gesymboliseerd. Soms was het wel heel realistisch, bijvoorbeeld toen gewapende soldaten in het stadion landverraders arresteerden. Sommige toeschouwers waren hierdoor erg geëmotioneerd.

Na het realistische oorlogsspel legden prinses Juliana en prins Bernhard een krans ter nagedachtenis aan de omgekomen Nederlanders. Meteen daarop ging Juliana naar Zwolle om ook daar de viering van Koninginnedag bij te wonen. Ook die stond vooral in het teken van de oorlog.

Op 4 mei 1946 was in het Olympisch Stadion het Spel der Herdenking, waarvan hieronder de filmbeelden.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.