NieuwSport en politiek

Bijeenkomst op 4 mei: de roeiende verzetsheld van Poseidon

Tobias Biallosterski was een verdienstelijk roeier bij de Amsterdamse club Poseidon. Bij het uitbreken van de oorlog was hij negentien jaar oud en besloot hij vrijwel meteen in het verzet te gaan. Op 4 mei is over hem een bijeenkomst – info hier

Tobias Biallosterski en Wim Biallosterski met Meijer van Moppes (voorzitter Poseidon) sturend

Tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. In Open Joodse Huizen staan de verhalen van voormalig joodse bewoners van de stad centraal, in Huizen van Verzet wordt verteld over het verzet.

Sport heeft dit jaar speciale aandacht met oorlogsverhalen van Biljartvereniging Rembrandt, Boksschool Cosman en Roeivereniging Poseidon. Ook gaan we op zoek naar de geschiedenis van de mensen die op het verdwenen oorlogsmonument van JOS Watergraafsmeer stonden.

Poseidon

Roeivereniging Poseidon werd in 1907 opgericht, omdat joden niet welkom waren bij andere roeiverenigingen. In de statuten staat dat niemand op grond van ras, godsdienst of geslacht geweigerd mag worden, dus ook niet-joden mochten lid worden.

Op 11 juni 1941 werden in het gebouw van Poseidon aan de Amstel twaalf joodse leden opgepakt tijdens een grote razzia. Het was een vergelding voor de bomaanslag op een Duitse officierswoning aan de Bernard Zweerskade. De twaalf Poseidonleden werden met 300 andere mannen via Kamp Schoorl naar Mauthausen gestuurd waar zij werden vermoord. Uiteindelijk keerde tachtig procent Poseidon-leden na de oorlog niet terug.

Verenigingshistoricus Ab Stokvis en onderzoeker Willem Mugge vertellen over de geschiedenis van Poseidon en het dramatische verhaal van Tobias Biallosterski, om 11.00 uur op de Jan Vroegopsingel 4 in Amsterdam.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.