NieuwSport en politiek

De honderdste geboortedag van Cor du Buy, de beste tafeltennisser van de eeuw

Precies honderd jaar geleden werd Cor du Buy geboren, de beste Nederlandse mannelijke tafeltennisser ooit. Hij schreef ook geschiedenis in de politiek als eerste verkozen vertegenwoordiger van een sportpartij. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is welkom – onderaan deze pagina.

Cor du Buy werd op 8 januari 1921 geboren in Amsterdam. Zijn sportieve loopbaan begon bij voetbalclub A.F.C., waar ook een tafeltennistafel stond. “En dat leek me wel een leuk spel.” Het was het begin van een langdurige en vooral indrukwekkende loopbaan van 1936 tot en met 1956, waarin hij negen nationale titels won. Dat hadden er nog veel meer kunnen zijn als Du Buy tijdens de oorlogsjaren niet had hoeven onderduiken.

Het Dagblad voor Amersfoort vatte deze loopbaan op 8 april 1960 kundig samen in één zin: “Zelden zal een sportcrack op zulk een staat van dienst kunnen bogen als onze oud-Nederlandse kampioen.” Veertig jaar later werd er nog precies zo over gedacht, want aan het eind van de vorige eeuw werd Du Buy verkozen tot beste mannelijke tafeltennisser van de 20ste eeuw, met Bettine Vriesekoop als beste bij de vrouwen.

Sportpartij

Du Buy werd in 1958 ook verkozen als gemeenteraadslid van Amsterdam, als lijsttrekker van het Sociaal Verbond en Sportbelangen. Hij was daarmee de eerste in Nederland, die namens een sportpartij plaatsnam in een politiek orgaan.

Sport was zelfs het enige aandachtspunt, benadrukte partijsecretaris J. ten Brink, uit pure frustratie over de slechte infrastructuur van de stad in de naoorlogse jaren. Overal verrezen nieuwe huizen, wegen en fabrieken, maar voor sport en recreatie had de stad geen enkele aandacht. “We hebben geen winterwielerbaan, geen kunstijsbaan en er zijn te weinig sportzalen, renbanen en sportterreinen. Het Amsterdamse verenigingsleven komt in de verdrukking door de zalennood. Klaverjasclubs zijn louter aangewezen op cafés.” Met een zetel in de gemeenteraad hoopte de nieuwe partij op een fundamentele koerswijziging.

Du Buy en zijn vrienden hadden dit goed aangevoeld, want met precies 10.438 stemmen werd hij verkozen. De gewezen tafeltennisser was daarna alleen maar in zijn hoofdonderwerp geïnteresseerd en bemoeide zich daarom alleen maar met de spaarzame debatten over sport. De rest van zijn tijd keek Du Buy wat voor zich uit, twee jaar lang totdat hij emigreerde naar Australië. Zijn zetel gaf hij door aan Ten Brink.

Jaap Edenbaan

Ondanks zijn geringe inbreng had hij Du Buy in die twee jaar veel indruk gemaakt in de Amsterdamse politiek. “De meeste raadsleden betreuren het dat Cor du Buy deze week uit hun gezelschap gaat verdwijnen”, schreef de Volkskrant in 1960 bij zijn vertrek. “Hij was een prettige, bescheiden collega die – zeker als het over sport ging – een deskundig woordje wist te spreken. Hij is een man met gevoel voor humor.”

En er was ook resultaat geboekt, want Amsterdam besloot net in de jaren van Du Buy tot de aanleg van de Jaap Edenbaan, een prioriteit van het Sociaal Verbond en Sportbelangen. In 1961 was de opening van deze kunstijsbaan, mede met dank aan de beste tafeltennisser van de eeuw.

Du Buy is in 2011 overleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.