Sport en politiek

De voorganger van de Sociëteit Olympisch Stadion

Op 1 februari 1967 was de oprichting van de Sociëteit Olympisch Stadion, een gebeurtenis die vandaag gevierd wordt met een receptie. De vereniging ontstond in de horecagelegenheid van het Olympisch Stadion, die destijds in de catacomben gevestigd was.

De sociëteit was de opvolger van de Amsterdamse Sport Pers (ASP), zoals op de website van de jarige organisatie staat. Na onderzoek blijkt de ASP terug te gaan tot 1932, naar 6 juli 1932 om precies te zijn. In het American Hotel werd de organisatie toen opgericht als ‘vereeniging die zich ten doel stelt de belanger der sportjournalisten in de hoofdstad te bevorderen.’ Alle aanwezigen werden meteen lid, 32 in totaal.

Ad Strengholt was de eerste voorzitter, oorspronkelijk afkomstig uit de atletiekwereld. Kick Geudeker zat ook in het bestuur, tientallen jaren een gezaghebbend figuur in de nationale sportjournalistiek.

De club organiseerde interessante bijeenkomsten met interessante sprekers. Eén van de eerste activiteiten bijvoorbeeld was in september 1932 over de Olympische Spelen, die zojuist in Los Angeles waren geweest. Als spreker lichtte C.F. Kellenbach de aanwezigen in over zijn werk als chef de mission. “De boottocht op de heenreis was voor de meeste deelnemers geen pretje, daar 80 % van zeeziekte te lijden had, doch bij aankomst in New York was de stemming weer prima.” Twee maanden later werden olympisch kampioen Charles Pahud de Mortanges en sportbestuurder Karel Lotsy ontvangen.

De bijeenkomsten vonden alleen niet plaats in het Olympisch Stadion, zoals met de sociëteit wel het geval was (en is), maar in Krasnapolsky of het American. Na de Duitse inval nam het aantal activiteiten af, alhoewel er nog wel een bijdrage werd geleverd aan een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam. Ook na de oorlog liett de organisatie niet veel meer van zich horen, ondanks een wederoprichting in november 1945.

Het is dus niet zo vreemd dat in 1966 werd besloten om ermee op te houden, waarna de Sociëteit Olympisch Stadion het overnam. Onder de eerste 169 leden zaten ongeveer 25 sportjournalisten of andere mensen uit de media, als schaduw van het verleden. En ook Kick Geudeker was er in 1967 nog bij, dezelfde man die in 1932 de voorganger van de Sociëteit Olympisch Stadion had opgericht.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.