Sport en politiek

Documentaire over kaatsers in de oorlog bij Omrop Fryslân

De documentaire Keatsers yn é oarloch is gemaakt in opdracht van Omrop Fryslân. Hierin is onder meer aandacht voor de PC van 1942. De PC is het jaarlijkse kaatstoernooi in Franeker.

De kaatsers Jan Rodenhuis, Feite de Jager en Frans Helfrich durfden het aan om in een verboden oranje shirt het veld op te komen.

In 1942 werd de toenmalige PC-voorzitter Bijlsma vastgezet in kamp Beekvliet in St. Michielsgestel. Tijdens de PC zat er een Ortscommandant op zijn plaats. Russische, Britse, Amerikaanse en Joodse muziek was verboden. Bij de ingang hing een bordje ‘Verboden voor Joden’.

De kaatsers Jan Rodenhuis, Feite de Jager en Frans Helfrich durfden het in die stemming aan om in een verboden oranje shirt het veld op te komen. Een provocatie? Een verzetsdaad? Of een strategische meesterzet om de sympathie van het publiek voor zich te winnen? Het trio won in ieder geval onder aanmoediging van het publiek glansrijk.

Leo Vogels en Jan de Groot zijn nu 90 jaar oud en vertellen in de documentaire hoe ze de PC van 1942 beleefden. Beide mannen speelden toen in andere parturen. Andere oud-kaatsers komen ook aan het woord.

 

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.