Sport en politiek

Herinneringen van Cor du Buy aan de Februaristaking

Tijdens de razzia’s voorafgaand aan de Februraristaking van 1941 werd er ook tafeltennis gespeeld. Cor du Buy sprak hierover in 2008.

Cor du Buy was in 1941 de beste tafeltennisser van Nederland. In een terugblik met de Trouw sprak hij over de oorlogsjaren, onder meer over de razzia’s in de Amsterdamse Jodenbuurt, die de Februaristaking zouden inleiden.

„We waren aan het trainen in een pand aan de Snoekjesgracht. Daar exploiteerde Leo van der Kar een ruimte met tafeltennistafels. Met Ru Koster en Ab Scholte, allebei jood, waren mijn broer Jaap en ik daar aan het trainen voor de NTTB-Cup, een belangrijk toernooi voor de tien beste spelers van Nederland. Op een gegeven moment hoorden we buiten lawaai, mensen schreeuwen. We staken onze koppen uit het raam. Er stonden Duitse militairen bij groepjes mensen. We hoorden dat ze op zoek waren naar wapens.

Na de training stond er buiten een Duitse soldaat voor mij. Ben je jood?

Na de training stond er buiten een Duitse soldaat voor mij. Ben je jood? Ik zei nee. Weg jij. Mijn broer zei ook nee. Ze vroegen het ook aan Ru en Ab. Ze zeiden allebei ja. Ze moesten bij een groepje gaan staan. Later bedacht Ru zich. ’Ik ben helemaal geen jood’. Hij liet zijn persoonsbewijs zien waarin Rudolf Koster stond, geen joodse naam. Hij mocht bij ons komen staan. We gingen nog ijsjes staan eten, Ab heeft er ook nog een gehad. Toen hij mee moest, wuifde hij naar ons. ’Ik zie jullie morgen’, riep hij.

Wij gingen met Ru Koster mee naar de bontwinkel van diens vader. Die zat met zijn personeel nog wat te kaarten. Hij hoorde het verhaal aan en deelde de kaarten. We hadden geen idee wat er gaande was.

De volgende dag zijn mijn broer en ik naar het kantoor van de Duitsers op de Herengracht gegaan om te informeren naar Ab. ’We hebben een belangrijke tafeltenniswedstrijd en Ab moet meedoen.’ De soldaat vroeg of we joods waren. ’Nee’. Hij werd ineens woedend. ’Waarom komen jullie op voor een jood? Raus!’”

Een maand later werd Scholte vermoord in Buchenwald.

Omstandigheden

Op 27 februari 1941 schreef Het Volk over die NTTB-Cup. ‘Door omstandigheden waren de spelers Clausen, Pelser, Scholte en Onderstal verhinderd deel te nemen, waarvoor de volgende Amsterdammers invielen: J. du Buy, Holswilder, Reyndorp en Aelberts.’

Scholte was er dus niet als slachtoffer van de razzia’s, die hem uiteindelijk het leven zouden kosten. Door omstandigheden….

In 2011 isDe Buy overleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.