Sport en politiek

Nationale Sportherdenking 4 mei over turnen in de oorlog

Op 4 mei is in het Olympisch Stadion de Nationale Sportherdenking. Het inhoudelijke programma gaat over de turnsport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is er aandacht voor sport en vluchtelingen. Op de herdenking wordt onder meer gesproken door Camiel Eurlings; de Ajax Foundation geeft na afloop een voetbalclinic voor vluchtelingen.

Op 4 mei worden in Nederland traditioneel de oorlogsslachtoffers herdacht. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. Zowel met een inhoudelijk programma als een herdenking staat de Nederlandse sport stil bij de slachtoffers uit die tijd.

Als thema voor de Sportherdenking van 2016 is gekozen voor turnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het inhoudelijke programma worden bijzondere filmbeelden en foto’s getoond. Dit deel staat onder leiding van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Vanwege de actualiteit is er dit jaar ook aandacht voor sport en oorlogsvluchtelingen.

Aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht in verband met de zaalcapaciteit. De herdenking om 12.30 uur is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Hier wordt onder meer gesproken door Camiel Eurlings, lid van het Internationaal Olympisch Comité. Daarna worden vijf kransen gelegd namens de sportwereld, waarbij Ajax wordt vertegenwoordigd door Ronald de Boer en Anouk Hoogendijk (aanvoerder vrouwen Ajax).

Om 13.00 uur wordt de herdenking in het stadion afgesloten met een voetbalclinic die wordt verzorgd door de Ajax Foundation en waaraan oorlogsvluchtelingen in Amsterdam zullen deelnemen.

Programma
10.30 uur: Ontvangst (Olympisch Stadion 2)

11.00 uur: Inhoudelijk programma over turnen in de Tweede Wereldoorlog (aanmelden verplicht)

12.30 uur: Herdenking bij Beeld van Prometheus op het plein voor het Olympisch Stadion

13.00 uur: Voetbalclinic voor oorlogsvluchtelingen in Amsterdam o.l.v de Ajax Foundation

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.