Sport en politiek

Paleiscrisis op Soestdijk, vriendelijk zwaaien in het Olympisch Stadion

Koningin Juliana en prins Bernhard bezochten in 1956 de Olympische Dag in het Olympisch Stadion – alsof er niets aan de hand was. Niets is wat het lijkt, want er was toen heel veel aan de hand.

In het leven van koningin Juliana en prins Bernhard was niets zoals het aanvankelijk leek. We wisten het al langer, maar het werd vorige week opnieuw duidelijk in de biografie van koningin Juliana, geschreven door Jolande Withuis. De huwelijksreis van 1937, de oorlogsjaren, de Greet Hofmans-affaire, Lockheed en uiteindelijk de laatste jaren voordat beide hoofdrolspelers overleden – het was allemaal nóg erger dan het al leek.

Tijdens de Olympische Dag van 24 juni 1956 in het Olympisch Stadion werd een foto gemaakt die moeiteloos in dit beeld past. Juliana en Bernhard werden toen vastgelegd op de Koninklijke Loge, samen met de prinsesjes Irene en Margriet. Samen met zo’n 30.000 toeschouwers keek de koninklijke familie daarna naar verschillende sporten, waaronder een teleurstellende wedstrijd van een Nederlands bondselftal.

Op het eerste gezicht is er niets mis met deze foto. Prins Bernhard was een vaste gast van de Olympische Dag, sinds zijn introductie in ons land in 1936. Juliana was ook gewend om naar stadions te gaan om sportwedstrijden of andere zaken van nationaal belang bij te wonen. Tijdens dergelijke gelegenheden worden nu eenmaal foto’s gemaakt waarbij iedereen in de houding staat, en dus ook in 1956.

Wat deze foto zo bijzonder maakt is het tijdstip waarop die werd genomen. Precies twee weken daarvoor had het Duitse blad Der Spiegel geschreven over de explosieve situatie op Paleis Soestdijk vanwege de aanwezigheid van Greet Hofmans. Prins Bernhard had deze informatie zelf overhandigd. Tijdens zijn reis naar Stockholm voor de Olympische Ruiterspelen had hij zelfs nog even een tussenstop in Hamburg gemaakt, waar Der Spiegel is gehuisvest.

Bernhard bezocht die Ruiterspelen als voorzitter van de wereldbond van de paardensport, waarbij koningin Juliana achterbleef in Soestdijk. Precies tijdens zijn verblijf in Stockholm verscheen Der Spiegel, wat erop wijst dat Bernhard heel bewust niet in Soestdijk was toen daar de koninklijke bom ontplofte. Terwijl de Greet Hofmans-affaire op straat kwam te liggen, zat Bernhard zo’n 1500 kilometer verderop.

Nadat de Ruiterspelen waren afgehandeld, keerde Bernhard terug naar Soestdijk. Daar werd hij vast niet feestelijk binnengehaald door zijn vrouw en haar entourage, onder wie prinses Wilhelmina. De breuk tussen Juliana en Bernhard was toen definitief, zo schrijft Withuis. Toch was het echtpaar een paar dagen later alweer op de Olympische Dag in Amsterdam – beide ongetwijfeld bruisend van wrok. Op de foto kunnen we niet zien dat hun huwelijk op springen stond.

Bij dit koninklijke stel was echt niets zoals het leek. Zelfs niet als het ging om een weinig opzienbarende foto in het Olympisch Stadion.

10 april 1968: Alexis Pantchoulidzew overleden

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.