NieuwSport en politiek

Willem Drees, de korfballer

Vadertje Drees deed zijn eerste bestuurlijke ervaring op in de sport, zoals zoveel vorige-eeuwse prominente bestuurders.

Veel belangrijke Nederlandse bestuurders van de vorige eeuw begonnen hun loopbaan in de sportwereld. J.E. Stokvis bijvoorbeeld was een belangrijk lid van de SDAP en PvdA, die zijn eerste bestuurlijke ervaring opdeed bij de Haagse voetbalclub H.B.S. Dirk Stikker werd vooral beroemd als liberaal politicus en de baas van de NAVO, maar in de jaren dertig was hij vooral druk met het promoten van badminton.

En dan is er Willem Drees, over wie het Nationaal Archief een artikel plaatste over zijn liefde voor de korfbalsport. In 1905 richtte Drees zijn eigen club op, pas drie jaar nadat deze sport was uitgevonden door Nico Broekhuysen. Naast korfbal hielden beide mannen van steno, waarmee ze volgens Ons Amsterdam waren voorbestemd om elkaar te ontmoeten. Drees nam het initiatief door de korfbalpionier een brief te sturen voor meer informatie.

Het was voor Drees de aanleiding om Door Oefening Sterker (DOS) op te richten. Hij ontmoette via deze club ook zijn latere echtgenoot, To Hent, die vanaf het begin was betrokken bij DOS.

Korfbalbond

In het archief van Drees is dit korfbalverleden terug te vinden. ‘Zowel in steno als getypt zijn exemplaren te vinden van diverse clubliederen,’ aldus de website van het Nationaal Archief.

Ook in de krantenarchieven zijn sporen achtergelaten van het korfbalverleden van Drees. Op 23 december 1905 meldde de Telegraaf de oprichting van DOS met W. Drees als voorzitter. Op 5 februari 1907 schreef het Nieuws van den Dag dat Drees zitting had genomen in de financiële commissie van de Korfbalbond.

Tijdens zijn politieke loopbaan hield Drees interesse voor het korfbal. Als wethouder van Den Haag bezocht hij in 1923 een jubileumfeest van de Korfbalbond. In 1934 bezocht hij Nederland – België, in dit geval als parlementslid. Na de oorlog gingen deze bemoeienissen gewoon door, want in 1946 stapte Drees in een erecomité van de Korfbalbond met als doel zijn geliefde sport bekender te maken in Engeland. En als minister-president had Vadertje Drees ook altijd tijd om een wedstrijd te bezoeken, zoals bijvoorbeeld in 1956.

Het zou een leuk onderzoek zijn: welke Nederlandse politici en bestuurders begonnen hun loopbaan in de sportwereld? Want Drees, Stikker en Stokvis waren echt niet de enige.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.