Sportboeken (Advertorial)

De Golden Boys, het verloren team van Ajax

Wie herinnert het zich niet dat Ajax – volgende maand precies 25 jaar geleden – in 1995 de wereldbeker veroverde? Onbekend is echter het verhaal dat zich drie jaar later afspeelde.

In het seizoen 1997-98 trekt het hoogste jeugdteam van Ajax plots duizenden toeschouwers als het met frivool voetbal bijna flierefluitend kampioen wordt. Zo worden PSV (0-8) en aartsrivaal Feyenoord (11-3) weggespeeld. Al in februari pakken de ‘Golden Boys’ – de bijnaam van het vriendenteam vol boefjes – ongeslagen de titel in de Eredivisie. Nog niet eerder is het voorgekomen dat de A1 kampioen werd zonder te verliezen. Er wordt dan ook een grote toekomst voorspeld.

En toch…? Van deze gouden lichting bleef hoegenaamd niets over! Hoe kon het dat alleen Andy van der Meijde zich een plek in Ajax 1 wist te verwerven? Waarom mislukten bijvoorbeeld Brutil Hosé en Pascal Heije, de gedoodverfde opvolgers van respectievelijk Patrick Kluivert en Danny Blind? Voor hen geen Champions Leaguesuccessen, geen wereldtitel. Er volgde zelfs een afwijzing als chauffeur bij de Albert Heijn.

Bestel bij Bol.com