BalsportenNieuw

5 november 1916: de eerste internationale rugbywedstrijd in Nederland

De eerste internationale rugbywedstrijd in Nederland werd in de Eerste Wereldoorlog gespeeld. Alle spelers waren militairen, die waren geïnterneerd in kamp HMS Timbertown in Groningen.

Halverwege de Eerste Wereldoorlog werd in Leeuwarden rugbygeschiedenis geschreven. Engelse en Schotse militairen, geïnterneerd in kamp HMS Timbertown in Groningen, stonden in de Friese hoofdstad tegenover elkaar. Niet eerder was er een internationale rugbywedstrijd op Nederlandse bodem gespeeld.

Precies honderd jaar later werd deze historische wedstrijd opnieuw gespeeld. Kijk maar:

De Britten waren destijds volgens oorlogsrecht geïnterneerd tot ze naar huis konden, pas eind 1918. Voor hen geen oorlog, maar verveling. Tijdens dit gedwongen verblijf zag commodore Wilfred Henderson erop toe dat de moraal van zijn manschappen hoog bleef – een flinke klus vanwege de groeiende desillusie onder de geïnterneerden.

Er werd veel gesport door deze soldaten: rugby, voetbal, cricket, roeien en atletiek. In de eerste jaren gebeurde dat vooral in het kamp zelf of in de directe nabijheid, zoals een rugbydemonstratie in december 1914 op het veld van voetbalclub Be Quick. „De belangstelling was zeer groot”, schreef Het Nieuwsblad van het Noorden, „maar of de kennismaking mee is gevallen, betwijfelen we.”

De toeschouwers vonden voetbal toch leuker. Rugby was in 1914 nog een onbekende sport in Nederland en duizenden mensen leerden die zo wel kennen.

Naarmate de oorlog langer duurde werd de bewegingsvrijheid van de Britten groter en mochten ze zich ook buiten Groningen begeven. Op 5 november 1916 reisden ze naar Leeuwarden voor een rugbywedstrijd tussen Schotse en Engelse geïnterneerden. „De rugby-wedstrijd, gisteren te Leeuwarden gespeeld, eindigde met een overwinning van 16-12 voor de Engelschen”, meldde Het Nieuwsblad van het Noorden.

Verder zorgden deze Britse soldaten ervoor dat rugby wortel schoot in Nederland. Voor de oorlog was er geen rugbyclub in ons land, maar in oktober 1918 werd de Delftsche Studenten Rugby-Club opgericht, de eerste in Nederland.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.